Boris Kollár chce skrátiť kolúznu väzbu. Nie je vylúčené, že sa tým pripravuje na najhoršie
15 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Predseda parlamentu Boris Kollár chce skrátiť kolúznu väzbu na šesť mesiacov tak, aby základná lehota trvala tri mesiace a bude ju možné predĺžiť maximálne o ďalšie tri. Uviedol to v nedeľnej relácie TA3 V politike.

Najprísnejšie podmienky sú v kolúznej väzbe a Boris Kollár tvrdí, že na jej neprimeranú dĺžku nás už upozornila aj Európska únia. „Nie je správne, aby čokoľvek sa udeje, to stálo ľudský život. U nás v tejto ťažkej väzbe na samotke môžete byť roky, kdežto v Českej republike to sú tri mesiace,“ uviedol.

Podľa informácií HD však môžu stáť za Kollárovou iniciatívou obavy z toho, že ho dobehne minulosť. Predseda parlamentu a Sme rodina mal obchodné vzťahy sa viacerými predstaviteľmi slovenského podsvetia. Bol v úzkom styku so zavraždenými bossmi Petrom Steinhübelom, Petrom Čongrádym, Eduardom Diničom. V styku bol aj s Jurajom Ondrejčámkom alias Piťom, ktorý si odpykáva dlhoročný trest za sériu vrážd.

Ďalšie diletantstvo právnych expertov koalície? Lipšic nespĺňa ďalšiu podmienku na špeciálneho prokurátora (Peter Suchý)
15 | 02 | 2021 | sefredaktor


Zákon pozná tri typy väzby. Úteková väzba má zabrániť obvinenému utiecť pred trestným konaním. Druhý typ väzby má zabrániť obvinenému v pokračovaní trestnej činnosti a tretia je kolúzna, jej účelom je obvinenému prekaziť ovplyvňovanie svedkom a spoluobvinených. Je možné uvaliť rôzne kombinácie jednotlivých typov väzby, dokonca aj všetky tri naraz.

„Navrhujeme tri mesiace s možnosťou predĺženia o ďalšie tri mesiace. Šesť mesiacov je dosť na to, aby vyšetrovatelia a prokurátori dokázali urobiť všetky potrebné úkony,“ vyhlásil predseda parlamentu Kollár v súvislosti so skrátením kolúznej väzby.

V tomto type väzby prišiel o život bývalý policajný prezident generál Milan Lučanský, neúspešne sa pokúsila o samovraždu bývalý štátna tajomníka Monika Jankovská. A v priebehu víkendu si siahol na život na slobode kajúcnik Fratnišek Böhm.

Vo všetkých troch prípadoch stíhanie sprevádzali masívne úniky z vyšetrovacieho spisu a nerešpektovanie prezumpcie neviny médiami. Pozorovatelia v tejto súvislosti upozornili, že riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský z Kollárovej Sme rodina má vytvorené kontakty s mnohými médiami, ktoré sú zodpovedné za uverejňovanie najväčšieho počtu únikov z vyšetrovacích spisov.

Víťazstvo Kežmarčanov. Poukázali na chaos v číslach hospitalizovaných a vniesli do toho zdravý rozum
Na Slovensku platí už týždeň Covid automat, ktorý ale od začiatku sprevádzali rozličné nedorozumenia a chaos. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák však do celého systému vniesol aspoň trochu zdravého rozumu. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik