Vakcinácia vôbec nemusí pomôcť. Nové mutácie vírusu spôsobia katastrofu, tvrdí MUDr. Piják
13 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Sme príliš ponorení do vakcín COVID-19 a zanedbávame naliehavejšiu potrebu terapeutických liekov, najmä antivirotík. Budeme za to draho platiť v nadchádzajúcej katastrofickej tretej vlne, tvrdí MUDr. Piják


V Českej republike a na Slovensku bol potvrdený nový variant koronavírusu s názvom B.1.258, ktorý sa rýchlo šíri aj ďalej do Európy. Slovenský lekár, odborník na chronické vírusové hepatitídy, či autoimunitné choroby pečene, MUDr. Michal Piják, v tejto súvislosti hovorí, že namiesto extrémneho úsilia na vývoj vakcín proti koronavírusu, sa hlavná pozornosť mala od začiatku pandémie koncentrovať na vývoj účinnej terapie, vrátane vývoja účinných antivirotík

Zatiaľ sa o novom variante vírusu veľa nevie. Dôkazy naznačujú, že táto mutácia vznikla nezávisle od variantu B.1.1.7, teda od anglického kmeňa. Doterajšie zistenia naznačujú, že mutácia je spojená so zvýšenou infekčnosťou a únikom imunitnej odpovede.

Vo vzorkách z Českej republiky ho potvrdili v približne 59 % z 251 sekvenovaných vzoriek (od septembra do decembra 2020). Na Slovensku ho potvrdili v 25% zo 72 sekvenčných vzoriek v rovnakých mesiacoch. Objavili ho aj v ďalších krajín.

Juraj Miškov: Slovensko je zvrchovaná testovacia diktatúra
Bývalý poslanec NRSR za stranu SaS vôbec nie je spokojný s tým, ako súčasná vláda pristupuje k situácii v súvislosti s koronou. Minule sarkasticky poznamenal, že na Slovensku máme testovaciu diktatúru a naša krajina sa „neviaže na žiadne ľudské... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Petra Demková


Piják upozorňuje, že diagnostické laboratóriá musia brať na vedomie, že mutácie môžu byť ľahko identifikované ako B. 1.1.7 ako sa to nedávno stalo na Slovensku.

„Existuje podozrenie, že nesynonymné mutácie v NSP9, NSP12 a NSP13 pravdepodobne zvyšujú vírusovú replikáciu, čo vedie k vyššej vírusovej záťaži v infikovaných ľudských hostiteľoch. Vedci varujú, že asociácia mutácií vo variante B.1.258∆ so zvýšenou virulenciou a únikom imunitných reakcií je spojená s vysokou prevalenciou v niekoľkých krajinách (najmä v Českej republike, ktorá v súčasnosti hlási jeden z najvyšších výskytov nových prípadov na 100 000). populácia na svete) si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie tohto variantu,“ vysvetľuje v svojom statuse Piják.

Za znepokojujúce považuje lekár zistenie, že mutácie ktoré boli zistené pomocou nových variantov B.1.258, majú tendenciu mať vyššiu vírusovú záťaž a vykazovať závažnosť ochorenia. Znepokojujúce je tiež to, že sa objavil aj vedľajší počet variantov B.1.258∆.



„Zatiaľ čo svet je v súčasnosti príliš ponorený do vakcín COVID-19 a zanedbáva naliehavejšiu potrebu terapeutických liekov, najmä antivirotík, bude za to draho platiť v nadchádzajúcej katastrofickej tretej vlne COVID-19, ktorá sa očakáva okolo mája alebo júna alebo dokonca možno skôr s nástupom účinnejších variantov a „zlyhaním“ súčasných stratégií očkovania,“ konštatuje Piják na záver.

"Vážený pán miništrant zdravotníctva, zlyhali ste!" - odkazuje Pavol Slota Marekovi Krajčimu
"Sme svedkami najväčších klamstiev politikov smerom k verejnosti. Pán minister už väčšiu somarinu ste si nevedeli vymyslieť?" Pýta sa verejne ministra zdravotníctva Pavol Slota. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ivan Brožík