Severná Kórea sa zmieta v ekonomickej búrke. Kim za to viní svojich
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Severokórejský vodca Kim Čong-un prepustil z funkcie vysokého ekonomického úradníka, ktorého vymenoval pred mesiacom. Uviedol, že nedokázali prísť s novými nápadmi na záchranu ekonomiky v krajine, informuje AP.


Kim Čong-un prechádza najťažším obdobím svojej deväťročnej vlády. Diplomacia, v ktorú dúfal, že zruší sankcie vedené USA v súvislosti s jeho jadrovým programom, je na mŕtvom bode a zatváranie pandemických hraníc a prírodné katastrofy minulý rok prehĺbili škody na ekonomike v už aj tak desaťročia skúšanej Severnej Kórei.


Uzavretie hraníc spôsobilo, že objem obchodu s Čínou, ktorá je hlavným zdrojom podpory severokórejského hospodárstva, poklesol za prvých 10 mesiacov roka o 75%. Nedostatok surovín spôsobil, že výroba v továrni klesla na najnižšiu úroveň od doby, kedy sa Kim ujal moci v roku 2011, a ceny dovážaných potravín, ako je cukor, sa podľa špionážnej agentúry v Južnej Kórei zvýšili štvornásobne.


Niektorí analytici tvrdia, že súčasné výzvy môžu vytvoriť podmienky pre dokonalú ekonomickú búrku na severe, ktorá destabilizuje trhy a vyvolá paniku a nepokoje verejnosti.


Lukašenko sľubuje, že po obnovení mieru a poriadku sa vzdá moci
12 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Súčasné výzvy prinútili Kima verejne pripustiť, že minulé ekonomické plány neboli úspešné. Nový päťročný plán rozvoja ekonomiky bol vydaný počas januárového zjazdu vládnucej Robotníckej strany, ale Kimove vyjadrenia počas rokovania ústredného výboru strany, ktoré sa skončilo vo štvrtok, boli plné frustrácie z toho, ako sa plány doteraz realizovali.


Počas štvrtkového rokovania Kim vyjadril poľutovanie nad tým, že kabinet zlyháva vo svojej úlohe kľúčovej inštitúcie riadiacej ekonomiku. Tvrdí, že pripravuje nerealizovateľné plány a nevykazuje „inovatívne hľadisko a jasnú taktiku“.


"Kabinet nezohral vedúcu úlohu pri mapovaní plánov kľúčových hospodárskych oblastí a takmer mechanicky spojil počty vypracované ministerstvami," parafrázovala Kima KCNA.


Čína vykázala BBC zo svojho mediálneho priestoru
12 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Podľa hodnotenia OSN v roku 2019 sa zistilo, že 10,1 milióna ľudí alebo 40% populácie malo nedostatok potravín a nevyhnutne potrebovali pomoc. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že takmer polovica Severokórejčanov je podvyživená.


Úradníci juhokórejských spravodajských služieb tvrdia, že existujú aj náznaky, že Sever podniká dramatické kroky na posilnenie vládnej kontroly nad trhmi, vrátane potlačenia používania amerických dolárov a iných cudzích mien.


Takéto úsilie by mohlo ľudí prinútiť, aby svoje úspory v cudzej mene vymenili za severokórejské wony. Podľa analytikov demonštrujú, že vláda má pocit naliehavosti v prípade vyčerpania devízových rezerv.


Sorosom financovaná mimovládna organizácia požaduje od EÚ trest pre Maďarsko
Andras Lederer z Maďarského helsinského výboru podporovaného Georgom Sorosom vyzval Európsku úniu, aby potrestala Maďarsko po obvinení krajiny z účasti na vracaní migrantov v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora (ESD), informuje portál... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Diana Zaťková