ORF: Smutný rekord Slovákov v počte obetí COVIDu-19
13 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúska televízia ORF informovala, že na Slovensku sa od stredy sprísni režim na štátnych hraniciach. Všetci, ktorí budú prichádzať na slovenské územie, musia bez výnimky nastúpiť do povinnej 14-dennej karantény. Pôvodne bolo avizované, že toto opatrenie bude platiť už od pondelka, no slovenský minister zdravotníctva ho posunul na stredu.


Podľa ORF budú prísnejšie pravidlá platiť aj pre ľudí prichádzajúcich z tzv. bezpečných krajín. Tí, ktorí z nejakých dôvodov nebudú chcieť zostať v domácej karanténe, môže povinných 14 dní izolácie stráviť v štátnom na to určenom zariadení. Testovať sa možno dať najskôr na ôsmy deň, informovala ďalej rakúska televízia.


Pre pendlerov doteraz platila výnimka. Vodiči kamiónov a zamestnanci autobusovej, železničnej a leteckej dopravy nemuseli ísť ani do karantény, ani si nemuseli dať robiť testy na koronavírus. Tiež doteraz platilo, že karanténe sa dalo vyhnúť predložením negatívneho výsledku testu na koronavírus.


Ako ďalej poznamenala ORF, napriek prísnejším opatreniam a opakovanému plošnému testovaniu Slovákov rýchlymi antigénovými testami sa krajine doposiaľ vôbec nepodarilo pandemickú situáciu dostať pod kontrolu.


Žiadna zo susedných členských krajín Európskej únie nemá toľko obetí COVIDu-19 v prepočítaní na počet obyvateľov ako práve Slovensko!


Rakúska televízia tiež pripomenula, že od pondelka už platí na Slovensku covidový semafor, ktorý okrem iného zahŕňa aj zákaz vychádzania. Dokonca na cestu do práce potrebujú Slováci negatívny test na koronavírus, dodala ORF.