Merkelová sa chce vyhnúť tretej vlne koronavírusu
13 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pri stabilnej incidencii pod 35 by sa mohli obchody v Nemecku opäť otvoriť. V rozhovore pre ZDF to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vysvetlila tiež, kedy by bolo možné ďalšie uvoľňovanie opatrení, informuje nemecký portál t-online.de.


Nemecká spolková kancelárka  Angela Merkelová  (CDU) vysvetlila svoj plán ďalších uvoľňujúcich krokov pri zmierňovaní opatrení proti koronavírrusu.  Treba počkať na taký „cyklus infekcie“, kedy sedemdňová incidencia po kroku otvárania zostane dva týždne na stabilnej úrovni pod hodnotou 35. Vtedy, ako povedala kancelárka v rozhovore pre ZDF, možno začať uvažovať o ďalšom postupe zmierňovania opatrení.


Merkelová vidí tri okruhy, ktoré zatiaľ stále patria medzi obmedzené oblasti. Jedným sú školy – druhý stupeň základných, odborné školy a univerzity, ďalším súkromné kontakty a tretím oblasť kultúry, skupinového športu  a tiež reštaurácie a hotely. „Musíme sa politicky rozhodnúť, ako sa budú tieto okruhy postupne otvárať a určí sa ich poradie,“ – uviedla kancelárka. To má byť aj témou najbližšieho rokovania s predstaviteľmi spolkových krajov 3. marca.


Otváranie musí byť rozumné


Kancelárka poukázala tiež na oveľa nákazlivejšie nové mutácie koronavírusu. „Preto musíme byť obzvlášť opatrní. Postupné otváranie musí byť rozumné. Treba zabrániť spusteniu tretej vlny pandémie a rastúcim číslam infikovaných.“


Ako ďalej Merkelová povedala, Nemecko má za sebou ťažké časy, ale ešte stále je uprostred pandémie, krivka ale už klesá.


Hranica 50 nových infikovaných na 100 000 obyvateľov by sa mohla v priebehu siedmich dní čoskoro znížiť, ak sa bude dodržiavať obmedzenie kontaktov. Kancelára si myslí, že takáto incidencia by sa mohla dosiahnuť 1. marca.


Na jeseň sa príliš váhalo


V rozhovore pre ZDF Merkelová kritizovala postup vlani na jeseň. Príliš sa váhalo s preventívnymi opatreniami. „Nemala som vtedy dobrý pocit, ale podporila som rozhodnutie,“ - povedala kancelárka.


Priznala tiež, že sa nevenovala dostatočná pozornosť očakávanému počiatočnému nedostatku vakcín. V marci by však očkovacie centrá mali byť už naplno vyťažené.


Merkelová nesúhlasí s kritikou, že Nemecko a Európska únia boli na rokovaniach o vakcínach proti koronavírusu príliš „skromné“. Vakcín sa objednalo dosť, uzatvára nemecký portál t-online.de.