Lavrov tvrdí, že EÚ sa pristúpením východoeurópskych "nedospelých" krajín stala rusofóbnou
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova bola Európska únia ovplyvnená zaujatím rusofóbneho postoja agresívnou menšinou vrátane pobaltských štátov a ďalších východoeurópskych krajín, informuje portál RT.




Lavrov v rozhovore pre novinárov uviedol, že postoj Európskej únie k Moskve sa začal zhoršovať v roku 2004, keď sa blok rozšíril o Estónsko, Lotyšsko, Litvu a ďalších sedem krajín. Pobaltské štáty, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu, podľa neho dotiahli Brusel k protiruskému postoju.

"Stali sa najhorlivejšími rusofóbmi a ťahajú EÚ k rusofóbnym pozíciám," uviedol Lavrov. „V mnohých otázkach určuje solidárne postavenie Európskej únie rusofóbna agresívna menšina.“

Minister zahraničia poznamenal, že v roku 2004 Rusko vyjadrilo pochybnosti o tom, že noví členovia EÚ sú „dostatočne vyspelí“ na to, aby sa stali členmi „progresívneho združenia“.

Sorosom financovaná mimovládna organizácia požaduje od EÚ trest pre Maďarsko
Andras Lederer z Maďarského helsinského výboru podporovaného Georgom Sorosom vyzval Európsku úniu, aby potrestala Maďarsko po obvinení krajiny z účasti na vracaní migrantov v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora (ESD), informuje portál... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


"Bolo nám povedané, že stále majú nejaké fóbie zo svojej minulosti v Sovietskom zväze, ale mali sme istotu, že sa upokoja, akonáhle sa stanú členmi Európskej únie a NATO," uviedol. "Stal sa opak."

Lavrov tiež tvrdil, že krajiny v EÚ „prenasledujú“ Rusov vrátane vlastného rusky hovoriaceho obyvateľstva. Poznamenal najmä, že pobaltské krajiny „pripravujú“ miestnych obyvateľov o médiá v ich rodnom jazyku.

Začiatkom tohto týždňa sa ruskí diplomati sťažovali na porušovanie slobody prejavu po tom, čo lotyšská Národná rada pre elektronické médiá zakázala v krajine vysielať 16 ruskojazyčných kanálov.

Ak EÚ uvalí na Rusko sankcie, Moskva preruší s úniou vzťahy
Rusko bude na prípadné zavedenia sankcií reagovať „primerane,“ oznámil ruský minister zahraničia, Sergej Lavrov. Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou. Vyjadrenia Lavrova prišli po tom, ako EÚ oznámila, že zvažuje ďalšie uvalenie... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Petra Demková