Blaha: "Ľudia mrznú a niektorí si ani nevšimli, že im manželky investovali 600-tisíc do nejakej lotroviny"
13 | 02 | 2021 I Michal Filek

Ľubošovi Blahovi prednedávnom zomrel otec. Včera bol oblečenie, ktoré po ňom zostalo zaniesť do ubytovne pre bezdomovcov. Šokovalo ho, koľko ľudí využíva v tomto čase jej služby. A najmä to, že štát nedokáže zabezpečiť pre svojich občanov základné životné podmienky. "Všade počúvam len o kovide. Kiež by radšej hovorili o tom, ako žijú ľudia na Slovensku - ako rastie chudoba, neistota, nerovnosť. Kvôli tomu, že štát nechal ľudí napospas," píše vo svojom najnovšom statuse. 





"Práve som sa vrátil z jednej bratislavskej ubytovne pre bezdomovcov - boli sme tam s maminou odniesť teplé oblečenie, ktoré ostalo po otcovi... Pomôcť... Dede by bol rád... Na ten pohľad, čo sa nám naskytol, tak skoro nezabudneme."


Ubytovňa sa nachádza na kraji mesta, asi kilometer od autobusovej zástavky. Prakticky celá cesta od zástavky k ubytovni bola o pol ôsmej večer pokrytá desiatkami zúbožených ľudí, ktorí uzimení pomaly kráčali za teplom. Videli ste len tmavé postavy, v malých rozostupoch, každá z nich niesla v ruke igelitku, v ktorej sa nachádzal celý jej pozemský majetok. Bolo ich toľko, až sa tomu vraj nechcelo veriť.





"Vonku mínus osem, šmýkali sa a triasli od zimy. Desiatky ľudí. Možno stovka. Mnohí z nich išli vzpriamene a v očiach nevyhasol plameň - zobrali im všetko, ale dôstojnosť nie. Človek vie, že ľudia bez domova existujú. Ale až keď vidíte na vlastné oči, koľko ich je a v akých podmienkach žijú, uvedomíte si naplno to zúfalstvo. A tú strašnú nespravodlivosť.

Koalícia je v troskách, Blaha vyzýva - "poďme ich doraziť referendom"!
Armagedon, miesto, na ktorom sa zhromaždili mocibažní... Podobný obraz opisuje poslanec NR SR Ľuboš Blaha a konštatuje, že to, čo sa volá koalícia, sú iba trosky sľubov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Často sa s nimi dávam do reči, poznám bezdomovcov, ktorí čítajú ťažké filozofické knihy, dobrých a vzdelaných ľudí, bývalých učiteľov. Poznám bezdomovcov, ktorých strhla kríza, nešťastie v rodine, finančný kolaps, či strata práce. Odrazu sa ocitli na dne, sami, v pasci chudoby.


"Rodičia ma vychovali tak, že na každom ľudskom živote záleží. A že slabším treba pomáhať... A potom vidíte, že niekto má majetok vopchaný do jednej igelitky a každé ráno sa budí s pocitom, či do večera neumrzne... A iní ľudia, nejakí kšeftári a podvodníci, sa topia v prachoch, bývajú v haciendách, jazdia v pancierovaných limuzínach a ani si nevšimnú, že ich manželky investovali 600 tisíc eur do nejakej lotroviny. Nedokážem takúto nespravodlivosť tolerovať. Jednoducho sa s tým neviem zmieriť."


Ako vraj hovoril klasik, v ére, keď vypúšťame do kozmu raketoplány predsa nie je možné, že nevieme nakŕmiť deti po celom svete a nevieme dať ľuďom aspoň základnú dôstojnosť.


"V ubytovni nás privítala mladá žena. Mali sme plné auto oblečenia, všetko sme vyložili, ona milo poďakovala, placho sa usmiala a išla ďalej pomáhať. Toto sú ľudia, ktorí si zaslúžia úctu a nie rôzne povrchné celebritky, čo sa predvádzajú v rôznych "smotánkach" vo svojich nechutne drahých róbach."


Blaha: Nerozumiem, prečo na Slovensku nechávajú našich rodičov zomierať a neskúšajú ich liečiť
11 | 02 | 2021 | sefredaktor

Dnes, podľa poslanca, každý hovorí iba o Covide, ako by iné problémy spoločnosť nemala. Prvú polhodinu v televíznych novinách počúvame dokola len o smrti a umieraní. Vírus je tu, vírus je tam, nič iné neexistuje, len prekliaty vírus. A smrť.


"Vidíme skafandre, všetci len umierajú, všade strach a panika. Už to ani nepozerám. Za posledný pol rok som videl správy asi trikrát - odmietam ten výplach mozgov. Izolujú nás, napĺňajú panikou, berú nám slobodu, zbavujú nás ľudskosti. Kiež by radšej hovorili o tom, ako žijú ľudia na Slovensku - ako rastie chudoba, neistota, nerovnosť. Kvôli tomu, že štát nechal ľudí napospas."


Mnohí poctiví a pracovití ľudia prišli o všetko a možno dnes boli medzi tým desiatkami tmavých postáv, ktorých som tam večer videl prúdiť s igelitkou v ruke - za záchranou, aby cez noc nezmrzli.


"Ak môžete, pomôžte, priatelia. Potrebujú teplé oblečenie, zíde sa im čokoľvek. Svet tým asi nezmeníme, ale možno kvôli tomu nezmrzne zopár ľudí, na ktorých takmer všetci zabudli. A to jednoducho nie je správne.


Môžu nám zobrať všetko, ale ľudskosť nie. Krásny víkend!"




Blaha: Milá pani prezidentka, prebuďte sa! Ste hlavou štátu. Zlyhaného štátu
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha vášnivo kritizuje stúpajúci počet úmrtí na Covid-19. Príčinou tragédií sú celoplošné testovania organizované Igorom Matovičom a prezidenta Zuzana Čaputová mlčí, píše v statuse na Facebooku. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik