Smutné jubileum Dát bez pátosu. Ako sa dá žiť s pocitom, že tie tisíce mŕtvych nemuseli byť?
12 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

"Sto dní: Každý má nárok. Už sme unavení. Hrach na stenu... Ako sa dá žiť s pocitom, že tie plné nemocnice a úmrtia nemuseli byť?" Dáta bez pátosu si pripomínajú pracovné jubileum.


"Nemáme pocit mesiášstva, nepochopeného záchrancu. Len zbytočnej roboty nad semaformi a z naplnených predikcií/predpovedí." Píšu Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.

Z toho, ako vládnuca moc ignoruje informácie, zistenia a predpovede dátových odborníkov, je minimálne smutno. Aj im samotným: "A teraz si predstavte, že to posielate najvyšším ústavným činiteľom. Je to na uterák."

Takmer ironicky ešte pridávajú: "Varovanie do vetra: teraz len začne rock´n´roll. Stay tuned. Nezvládli sme to ani v októbri a rozniesli sme si to v januári."

Antigénové testovanie je sabaklam o tom, že situácia je dobrá. Je oveľa horšia, konštatujú Dáta bez pátosu
"Antigénové masívne testovanie na Slovensku nám kompletne rozhasilo kvalitu dát, z ktorých počítame na Slovensku incidenciu. Či už 7 dňovú, alebo 14 dňovú. Skutočný stav je oveľa horší, ako sú oficiálne údaje. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


V reakciách na status je množstvo vyjadrení čitateľov Dát bez pátosu. redakcia HD z nich vybrala dva podstatné. (Identita autorov reakcií je redakcii HD známa, no nezverejňujeme ju):



"S Matovičom sa dá iba vtedy ak sním súhlasíš. A tu je zrejme ten problém. Osobne mám ale väčší problém s tými ostatnými členmi vlády. Naozaj im nerozumiem. Chápem, vyhrážal sa im, že podá demisiu, ak nebude to či ono. Ale mali ísť do toho, nenechať sa neustále tlačiť do kúta a trpieť vyhrážky. Matovič musí padnúť dole z hrušky.
Aj prezidentka ho vyzvala, aby odovzdal opraty niekomu kompetentnému. Dilino sa ofučal a povedal, že on to nevedie. Ale osobne si to uzurpoval 26.09.20." píše sa v jednej reakcii na status.

Slovenskí matematici naložili vláde. "Neschopnosť práce s dátami, žiadna analýza a zlé závery
Vedci a matematici už nejaký čas spravujú stránku Dáta bez pátosu. Pred pár dňami predstavili novú analýzu dát a zhodnotili prácu vlády v súvislosti so zvládaním situácie na Slovensku po 4. kole testovania. „Sme babráci! A doplatíme na to všetci.“... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Petra Demková


Reprofoto FB (@Dáta bez pátosu)


"Áno, je to úplne zbytočné v krajine, kde dodnes zodpovední nepochopili, že na liečbe pacienta musia spolupracovať lekári, inžinieri aj matematici. Niečo, čo je dnes vo vyspelom svete úplne bežné, dokonca sú na to celé centrá. Je to šialený hrach na stenu a už nepomôže ani ten pocit, že aha, mali sme pravdu. Potom už len zaradiť sa do radu-nastúpi len beznádej a frustrácia. Šialene smutná "zmena a nádej". Naozaj, Covid na Slovensku len vyrazil dekel toho, o čom príčetná menšina vedela, len bola doteraz nepochopená jednoduchou väčšinou. A vlastne je nepochopená doteraz. A aj bude."

Píše sa v ďalšej reakcii. A objavuje sa aj nasledujúca rada odborníkom z Dáta bez pátosu: "Takže buď v tom sadomaso pokračujte, alebo si zmeňte mail na vlády so škandinávskou koncovkou. Tam sa aspoň seriózne nad tým zamyslia ako to nerobiť..."

S faktami a dátami by politici nemali manipulovať, ani len z neznalosti
Naozaj sme hnusobe zlomili krk? Neukazujú dátumy, grafy a dáta v nich niečo úplne iné? Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík