Nákupná horúčka vo Viedni
12 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pokým sa v Nemecku lockdown predlžuje, Rakúšania si môžu zhlboka vydýchnuť, píšu nemecké noviny BildOd začiatku týždňa sú opäť všetky obchody v Rakúsku otvorené. Podmienkou ale je, že tak predávajúci, ako aj zákazníci musia mať respirátor FFP2. V centre Viedne sa tak tvorili dlhé rady nákupov chtivých Rakúšanov.


Našlo sa však aj dosť takých, ktorí si „slobodu“ užívali plnými dúškami - bez respirátora.


Otvoriť sa môžu aj školy, ale za podmienky testovania na koronavírus. Pri návšteve kaderníctva, kozmetického salónu či maséra je potrebné predložiť negatívny výsledok testu na COVID-19 nie starší ako 48 hodín. Hotely a gastronomické zariadenia však zostávajú zatvorené minimálne do konca mesiaca.


V celej krajine naďalej platí zákaz nočného vychádzania. Rakúšania  sa môžu stretávať s maximálne štyrmi dospelými osobami z dvoch domácností. Otvorili sa aj múzeá, knižnice a zoologická záhrada.


Rakúska spolková vláda súčasne vydala prísny zákaz cestovania do Tirolska. To sa totiž považuje za ohnisko juhoafrickej mutácie koronavírusu v Rakúsku. Je vysoká obava z nákazy. Podľa odborníkov je juhoafrická mutácia oveľa nebezpečnejšia ako britský variant a priebeh ochorenia je ťažší.


Bavorský ministerský predseda Markus Söder (CSU) si neodpustil kritiku na adresu Rakúska, že otvára obchody, hoci počet nakazených na 100 000 obyvateľov tam je podstatne vyšší než v Bavorsku, pričom v Nemecku stále platí lockdown. V alpskej republike s približne deviatimi miliónmi obyvateľov bolo začiatkom týždňa hlásených viac ako 1 000 nových infikovaných za deň, uzatvárajú nemecké noviny Bild.