Kysucké obce sa búria: Za testovanie musíme žilinskej župe platiť!
12 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Obce na Kysuciach riešia zvláštny problém. Za to, že testujú na koronavírus musia Žilinskému samosprávnemu kraju platiť. Nechápu, prečo musí vlastne štát platiť štátu.


Samosprávy, a najmä tie obecné, už dlhodobo trápia financie. Tentokrát sa k ich starostiam s nedostatkom peňazí pridružili aj tie s testovaním na COVID-19, ktoré opäť hlbšie načrú do i tak podvyživených rozpočtov. Obce na Kysuciach ale trápi ešte niečo iné. Okrem výdajov za testovanie musia platiť žilinskej župe za víkend až 500 eur, informuje portál tvnoviny.sk.
Poplatky od obce slúžia len na administratívne účely, bráni sa žilinská župa

Platiť samosprávnemu kraju až 500 eur považujú starostovia na Kysuciach za drzosť, pretože okrem týchto peňazí musia počas týchto chladných dní, ktoré bývajú práve v tejto časti Slovenska ešte chladnejšie, platiť aj za nákladné vykurovanie testovacích miestností. Štve ich, že za suplovanie štátu musia ešte platiť, a to, paradoxne, štátu. Problém je v tom, že na Slovensku aktuálne platí nariadenie, že ak chcú obce testovať a otvoriť odberové miesta, potrebujú na to garanta, čo je najmä na dolných Kysuciach problém. Obce sa preto pred každým testovaním musia vždy obrátiť so žiadosťou o pomoc na samosprávny kraj, ktorý by ich zastrešil a pomohol aj pri testovaní. Žilinská samospráva si však za takýto úkon pýta nemalé poplatky. Župa sa bráni, že tieto poplatky sa odvíjajú od počtu obyvateľov v obci a slúžia vyslovene na administratívne účely.

„Zabezpečili sme právnu ochranu, právne stanoviská, zobrali sme ich zamestnancov na dohody o vykonaní práce, musíme ich fakturovať, musíme zasielať a prikladať do Sociálnej poisťovne,“ skonštatovala pre TV Markíza Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja. „Napriek tomu, že si obce musia zabezpečiť ochranné prostriedky, urobiť zmluvy so zdravotníkmi, s administrátormi, zaplatiť energie, musia ešte platiť poplatky,“ nechápe primátor Kysuckého Nového Mesta Martin Mihalda.

Primátori a starostovia sa búria - viacerí odmietajú otvoriť v pondelok školy
Minister školstva Branislav Gröhling rozhodol, že už budúci pondelok sa niektorí žiaci vrátia do škôl. Viaceré samosprávy sa však rozhodli, že pre zlú epidemiologickú situáciu deti do škôl nepustia. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Starostovia, ktorým chýbajú peniaze, sa pýtajú: Je správne aby štát platil štátu?

Starostovia na dolných Kysuciach sú už unavení, peniaze nazvyš nemajú a chcú, aby im pomohol štát. „Ak budeme testovať dva dni za víkend, tak administratívny poplatok bude minimálne 500 eur, ktoré budeme musieť zaplatiť žilinskej župe. Je toto správne aby štát platil štátu?“ pýta sa Alena Dudeková starostka obce Povina a dodáva: „Už je toho naozaj veľa. Snažili sme sa to riešiť tak, že stále pomáhame naším občanom, ale v tomto momente odkazujem vláde, nech si to zoberie na vlastné ramená.“ Jej kolega Radoslav Ďuroška z Ochodnice dodal: „Starosta musí od stredy pracovať, aby to všetko zorganizoval, a kde máme náklady na energie, na kúrenie, ja im napríklad varím aj večeru aby som ušetril peniaze.“

Primátori a starostovia: zdrvujúca kritika vlády - MÁME TOHO DOSŤ!
28 | 01 | 2021 | sefredaktor