Gröhlingovi na výskume nezáleží? V koalícii je asi dostatok peňazí iba "pre našich"
12 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Keď od Gröhlinga pýtala peniaze Remišová, nemal dosť, keď si vypýtal Sulík, dal mu 150 miliónov.


"Minister školstva Branislav Gröhling zrušil minulý mesiac dve eurofondové výzvy na dlhodobý výskum a 155 miliónov chce presunúť k straníckemu kolegovi z SaS Richardovi Sulíkovi na ministerstvo hospodárstva.
Ministerstvo školstva to vysvetľuje obavou, že inak by tieto eurofondy prepadli." Píše portál e.dennikn.sk. Je prinajmenej zvláštne, ak minister školstva a okrem iného aj vedy a výskumu odoberie ešte aj to málo už aj tak podvyživenému výskumu.

Prieskum: Väčšina Slovákov žiada eurofondy investovať do zdravotníctva
Väčšina Slovákov požaduje, aby sa peniaze z fondu pomoci a z eurofondov použili najmä na budovanie nemocníc a modernizáciu zdravotníctva. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre europoslankyňu Miriam Lexmann (KDH). Po budovaní nových nemocníc volá... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Portál však pripomína, že "keď ministrov o väčší presun eurofondov vlani žiadala vicepremiérka Veronika Remišová, aby sa použili na pomoc živnostníkom a firmám, odkázali, že všetky peniaze potrebujú a nemajú čo presúvať."

"Podľa ministerstva školstva Sulíkov rezort deklaroval, že má „dodatočnú absorpčnú kapacitu“ na podporu vedy a výskumu cez svoj operačný program." informuje e.dennikn.sk.

„Ja som sa o probléme dozvedela iba na základe sťažností výskumných univerzít a firiem, pán minister školstva doteraz vytrvalo tvrdil, že všetky peniaze na podporu výskumu využije,“ hovorí podľa citovaného zdroja ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Vicepremiérka ešte dodáva, že presun peňazí je v kompetencii ministra dopravy, ktorý spravuje operačný program, a kolegov zo SaS. „Ja doň nemôžem zasiahnuť,“ tvrdí Remišová.

Matovič sľuboval eurofondy, ale zatiaľ nepredstavil nič konkrétne
Komentár Igora Cibulu (Orientacia.sk) Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Prevzatý článok