Deutsches Ärzteblatt: Slováci sa boja juhoafrickej mutácie
12 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecké lekárske noviny Deutsches Ärzteblatt sledujú situáciu na Slovensku v súvislosti s COVIDom-19. Konštatujú, že Slováci netaja veľké obavy z juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá má ohnisko v neďalekom rakúskom Tirolsku. Slováci sa boja rozšírenia tohto variantu vo svojej krajine, a preto prijali prísne obmedzenia a kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom.


Dôvodom sprísnených opatrení  na slovensko-rakúskych hraniciach je práve zistenie juhoafrickej mutácie vírusu v Rakúsku. V Bratislave to podľa nemeckých novín povedal slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Od pondelka platí po príchode na Slovensko povinná 14-dňová karanténa. Výnimku majú pendleri, ktorým stačí negatívny výsledok testu na koronavírus, dodáva Deutsches Ärzteblatt.


Nemecké noviny tiež konštatujú, že Slovensko prešlo prvou vlnou pandémií ľahšie ako väčšina ostatných krajín Európskej únie. Od októbra sa tam však začal dramaticky zvyšovať počet nakazených, ale aj potvrdených úmrtí na koronavírus. Odborníci varujú pred kolapsom slovenského zdravotníctva.


Podľa Deutsches Ärzteblatt sa počet potvrdených infikovaných v krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov vyšplhal na 269 000. Ochoreniu už podľahlo viac ako 5 500 ľudí. Slovensko je dnes jednou z najviac postihnutých krajín v Európe.