Čína vykázala BBC zo svojho mediálneho priestoru
12 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
BBC vyjadrila sklamanie nad odstránením medzinárodného kanála World News z Číny. Britský minister zahraničia tento krok označil dokonca za „neprijateľné obmedzenie slobody médií“, informuje portál RT.




„Sme sklamaní, že čínske úrady sa rozhodli pre tento postup,“ uviedla BBC vo vyhlásení. Britský vládou podporovaný mediálny gigant sa označil za „najdôveryhodnejšieho svetového vysielateľa“ a trval na tom, že všetko spravodajstvo poskytoval „spravodlivo, nestranne a bez strachu“.

Čínska národná správa pre rozhlas a televíziu (NRTA) vo štvrtok uviedla, že zakázala BBC, pretože jej spravodajstvo v krajine „porušovalo požiadavky na pravdivosť a spravodlivosť správ, poškodzovalo čínske národné záujmy a narúšalo čínsku národnú jednotu“.

Zákaz BBC prichádza týždeň po tom, čo britská regulačná agentúra Ofcom odobrala vysielaciu licenciu čínskej sieti CGTN vo Veľkej Británii.

Merkelová pripustila chyby v boji proti pandémii
„Neboli sme dostatočne opatrní, ale ani rýchli,“ – priznala na spolkovom sneme CDU nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Obhajovala aj nové kroky v rámci predĺženého lockdownu v krajine. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Správy britského vysielateľa z Wu-chanu, miesta, kde sa pred rokom vyskytlo prvé veľké vypuknutie Covid-19, prišli kvôli kritike čínskeho ministerstva zahraničia za politizáciu pandémie a obvinenie Číny z pokusu o zakrytie ohniska.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab obhajoval BBC vyhlásením, že rozhodnutie Číny zakázať BBC World News bolo „neprijateľným obmedzením slobody médií“ a dodal: "Peking už má slabé výsledky, pokiaľ ide o slobodu tlače, a tento posledný krok iba poškodí reputáciu Číny v očiach sveta.“

Biden predstavil novú „pracovnú skupinu“ Pentagónu, ktorá má čeliť „výzve Číny“
Prezident USA Joe Biden predstavil vojenskú pracovnú skupinu na hodnotenie politiky voči Pekingu s prísľubom, že bude čeliť „výzve Číny“, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Marek Molnár