Ak EÚ uvalí na Rusko sankcie, Moskva preruší s úniou vzťahy
12 | 02 | 2021 I Petra Demková

Rusko bude na prípadné zavedenia sankcií reagovať „primerane,“ oznámil ruský minister zahraničia, Sergej Lavrov. Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou. Vyjadrenia Lavrova prišli po tom, ako EÚ oznámila, že zvažuje ďalšie uvalenie sankcií na Ruskú federáciu. Informáciu prinášajú Hospodárske noviny.


 Agentúra Reuters vo štvrtok s odvolaním na tri diplomatické zdroje uviedla, že Únia v reakcii na uväznenie Navaľného zrejme uvalí sankcie na niektorých spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina. Sankcie, ktoré majú zahŕňať zákaz cestovania a zmrazenie majetku v Únii, by mohli byť prvé v rámci nového sankčného systému schváleného v decembri, ktorý bloku umožňuje trestať porušovanie ľudských práv kdekoľvek vo svete. Medzi krajinami, ktoré nechcú podporiť tvrdší prístup, sú Nemecko a Francúzsko.

Ruské veľvyslanectvo: USA by sa mali venovať vlastným hlbokým problémom, nie podnecovať nepokoje v Rusku
Veľvyslanectvo Ruskej federácie obviňuje USA z miešania sa do ruských záležitostí. Tvrdí, že Američania prostredníctvom sociálnych sietí podporujú nepovolené protestné akcie v ruských mestách. Vyriešte si vlastné problémy, odkazujú Rusi. ... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Petra Demková


Moskva je pripravená prerušiť vzťahy s Európskou úniou, ak dvadsaťsedmička uvalí na Rusko sankcie. Povedal to v reakcii ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore, ktorého časť je umiestnená na webových stránkach ruskej diplomacie. „Vychádzame z toho, že sme pripravení," odvetil Lavrov na otázku moderátora, či Rusko mieri k prerušeniu vzťahov s Európskou úniou. „V prípade, že znovu uvidíme uloženie sankcií v niektorých oblastiach, čo vytvára riziká pre našu ekonomiku, vrátane tých najcitlivejších sfér, tak áno,“ povedal. „Nechceme sa izolovať od svetového života, ale musíme na to byť pripravení. Pokiaľ chcete mier, pripravte sa na vojnu,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie ďalej. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Ruskej federácie vo štvrtok novinárom povedala, že Rusko bude reagovať na prípadné zavedenie sankcií "primerane".

Vzťahy medzi Ruskom a Úniou zhoršilo dianie okolo opozičného politika Alexeja Navaľného. Niektoré európske krajiny a politici dianie okolo Navaľného kritizujú a vyzývajú na jeho prepustenie. Moskva však hovorí o zasahovaní Západu do svojich vnútorných záležitostí a neustupuje.

Napriek dianiu sa šéf diplomacie EÚ, Josep Borrell, práve v tomto čase, vydal na zahraničnú návštevu do Moskvy. Tento krok kritizoval napríklad aj náš europoslanec, Michal Šimečka a vyzval na uvalenie sankcií. Borrell sa neskôr za návštevu, po vlne kritiky, kajal.

Už niekoľko rokov narušené vzťahy medzi Úniou a Ruskom zhoršila minuloročná údajná otrava Navaľného Novičokom. Jeho nedávne zatknutie vníma EÚ ako ďalší neprijateľný krok Moskvy. Vzťahy medzi Moskvou a Bruselom prudko ochladli už dávnejšie, po anexii Krymu a prepuknuti ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny v roku 2014. V tom čase Únia a ďalšie západné štáty prvýkrát reagovali uvalením sankcií proti niektorým sektorom ruského hospodárstva.

Prestaňte volať Navaľného a spol. opozíciou, sú to agenti NATO, hovorí ruské ministerstvo zahraničia
10 | 02 | 2021 | editor01hd