Zvláštny nákup vrtuľníkov ministra Naďa. Prečo sa rozhodol miesto siedmich kúpiť dva?
11 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko nakúpi od Američanov ďalšie dva vrtuľníky Black Hawk. Načo sú nám? Minister pritom ešte vlani v lete chcel kúpiť sedem iných, menších.


Ak vyjde zámer ministra obrany Jaroslava Naďa, Slovensko bude mať ďalšie dva stredne ťažké vrtuľníky Black Hawk. Namiesto plánovaných deväť ich tak budeme mať jedenásť. Od Američanov sme vraj máme dostali vynikajúcu akciovú ponuku, ktorej sa jednoducho nedalo odolať, informuje o tom portál HS.
Armáda vraj potrebuje prioritne budovať ťažkú mechanizovanú brigádu

Slovensko dostalo od USA na nákup ich vojenskej techniky špeciálnu zľavu vo výške 50 miliónov dolárov (asi 41 miliónov eur) za podmienky, že druhú polovicu zaplatíme zo svojho rozpočtu. Teda ak kúpime techniku za 82 miliónov eur, zaplatíme iba polovicu. Minister Naď rozhodol, že sa teda kúpia ďalšie dva stredne ťažké vrtuľníky Black Hawk, pričom obchod by sa mal zrealizovať ešte tento rok. Nákup vrtuľníkov musí ale ešte schváliť vláda. Prečo sa rozhodol Naď kúpiť ďalšie dva stredne ťažké vrtuľníky Black Hawk keď sme pôvodne mali kúpiť ľahké americké vrtuľníky Bell 429? „Za vyčlenený balík peňazí by sme mohli nakúpiť šesť až sedem vrtuľníkov ľahšieho typu,“ hovoril v lete Jaroslav Naď a dodal, že síce stroje Black Hawk sú „mercedesmi medzi vrtuľníkmi“ a sú kvalitné a robustné, ale je príliš veľkým luxusom používať ich na bežné úlohy v mierových podmienkach.

Na práce ako je hliadkovanie, evakuácia ranených, preprava VIP osôb alebo pátranie po posádkach havarovaných lietadiel podľa Naďa plne postačujú aj ľahšie stroje, ktorých prevádzka je až trikrát lacnejšia než prevádzka vrtuľníkov Black Hawk, Namiesto šiestich či siedmich ľahkých vrtuľníkov sa minister Naď však rozhodol kúpiť za rovnaké peniaze dva ťažšie stroje, ktorých letová hodina, ak sa zarátame aj náklady na servis, stojí až cca 3500 eur. Prečo? Podľa ministra armáda potrebuje prioritne „budovať ťažkú mechanizovanú brigádu, pre ktorú sú vhodné robustnejšie a lepšie chránené vrtuľníky Black Hawk.“ Letka vrtuľníkov Black Hawk na leteckej základni v Prešove je už početne kompletná, tak načo sú nám teda ďalšie dva kusy?

Za 50 miliónov od Američanov kúpi Naď dva vrtuľníky Black Hawk
Ponuku na 50 miliónov dolárov od USA plánuje rezort obrany využiť na kúpu dvoch vojenských viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk s výbavou a dovybavenie ďalších dvoch, ktoré už vlastní. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | tasr

Štyri z Black Hawkov majú mať výbavu aj pre „špeciálne operácie“

Podľa publicistu Romana Bednára sme americkú ponuku mohli využiť na nákup modernej pozemnej techniky, ktorej máme nedostatok. Ministerstvo ale argumentuje, že je výhodnejšie mať vrtuľníky len jedného typu, pretože vtedy je jednoduchší a lacnejší výcvik pilotov a mechanikov, celý servis okolo letky, realizácia opráv, zaobstarávanie náhradných súčiastok či podporného vybavenia. Nelogicky v tomto kontexte ale vyznievajú slová z ministerstva, že v najbližších rokoch vynaložíme desiatky miliónov na to, aby sa zakúpili aj ľahšie stroje, ktoré dnes armáde chýbajú. „V rámci rozvoja vzdušných síl sa predpokladá aj nákup ľahkých vrtuľníkov s cieľom zabezpečenia leteckej a záchrannej služby či úloh v rámci domáceho krízového manažmentu,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany. Čo teda tieto slová znamenajú a kde je tu logika? Nepritlačili nás Američania náhodou niečím?

Naď hovorí, že štyri z Black Hawkov majú mať výbavu pre „špeciálne operácie“. To sú také, pri ktorých sa vrtuľníky využívajú na rôzne hybridné metódy – psychologické operácie, kybernetické útoky či neoznačení vojaci. Súčasťou špeciálnych jednotiek sú napríklad elitní výsadkári či špecialisti na komunikáciu s civilistami a na dezinformácie. Prečo chceme nakupovať ďalšie stredne ťažké vrtuľníky keď všetky súčasti ozbrojených síl súrne potrebujú obnovu? A čo chcú robiť špecialisti na hybridné hrozby a dezinformácie so štyrmi stredne ťažkými vrtuľníkmi v slovenských podmienkach? Ministerstvo obrany svoj pripravovaný krok vysvetľuje takto: „…vzhľadom na súčasné priority rezortu je potrebné plniť primárne záväzky v oblasti väčších projektov vyzbrojovania (napr. ťažká mechanizovaná brigáda), ktoré zahŕňajú aj viacúčelové vrtuľníky potrebné na vzdušnú podporu pozemných síl vrátane nasadenia vrtuľníkov špeciálnych síl.“ Pod záväzkami v oblasti väčších projektov vyzbrojovania sa zrejme myslí to, že ide o súčasť širšieho plánu ofenzívnej militarizácie strednej a východnej Európy.

Päť európskych štátov sa dohodlo na výrobe stredne ťažkého vrtuľníka pre NATO
Päť členských krajín NATO podpísalo dohodu o výrobe vrtuľníka novej generácie pre Severoatlantickú alianciu, ktorým stratégovia plánujú nahradiť existujúce flotily od roku 2035. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Ivan Brožík