V Čechách zomrel po očkovaní prvý človek - ťažko chorý senior
11 | 02 | 2021 I sefredaktor
V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu zomrel v Česku prvý človek. Išlo o seniora, ktorý bol v terminálnom štádiu iného ochorenia a po podaní vakcíny sa u neho objavili nežiaduce účinky, ktoré výrazne zhoršili jeho zdravotný stav, informuje TASR.

U seniora sa po podaní vakcíny objavili bežné nežiaduce účinky ako nechutenstvo, nevoľnosť, vracanie či únava. "Zatiaľ čo u väčšiny osôb tieto nežiaduce účinky za niekoľko dní odznejú, nie je vylúčené, že u veľmi oslabených starých osôb môžu viesť k závažnému zhoršeniu zdravotného stavu," konštatoval v stanovisku český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL).

Českí lekári majú podľa odporúčania kontrolného ústavu zvažovať, či budú ľudí starších 85 rokov vôbec očkovať, ak by u nich riziká prevažovali nad prínosmi vakcíny. Rovnako by mali pristupovať aj k pacientom v terminálnych štádiách chorôb, čo bol aj prípad zosnulého dôchodcu.

Očkovanie v Česku aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín. Celkovo v ČR dosiaľ dostalo očkovaciu látku vyše 382.000 ľudí, z toho viac ako 116.000 je už preočkovaných aj druhou dávkou.