Súd porušil právo odsúdeného exministra Janušeka na prerokovanie bez zbytočných prieťahov
11 | 02 | 2021 I sefredaktor
Dovolací senát porušil právo odsúdeného exministra Mariána Janušeka na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, rozhodol tretí senát Ústavného súdu. Exminister zostáva vo väzení a nedostane žiadne odškodné, informuje portál dennikn.sk.

Najvyšší súd musí čo najskôr rozhodnúť o dovolaní, ktoré podal bývalý minister výstavby Marian Janušek (SNS) v kauze nástenkového tendra. Janušeka odsúdili na 11 rokov za trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Rozsudok nadobudol právoplatnosť v novembri 2018. V apríli 2019 podal Janušek proti rozsudku mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie – a Najvyšší súd doteraz vo veci nerozhodol. Podanie dovolania nemá vplyv na výkon trestu, Janušek je vo väzení už viac ako dva roky.

Senát Ústavného súdu, ktorému predsedal Robert Šorl a ďalšími členmi boli Peter Straka a Martin Vernarský, teraz na základe Janušekovej ústavnej sťažnosti rozhodol, že „Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky prikazuje, aby konal bez zbytočných prieťahov“. Janušek žiadal od súdu aj priznanie ujmy 5-tisíc eur, to Ústavný súd zamietol.

Spolu s Janušekom podal dovolanie aj ďalší exminister odsúdený v tejto kauze Igor Štefanov. Najvyšší súd o oboch veciach rozhoduje spoločne. Štefanova odsúdili na deväť rokov.

V kauze nástenkového tendra bolo obžalovaných spolu päť osôb. Senát Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedala Ružena Sabová, vyhlásil prelomový rozsudok v histórii Slovenska v októbri 2017. Súd všetkým verejným činiteľom, hlavne ministrom, odkázal, že sú osobne zodpovední za dokumenty, ktoré podpisujú, a nebudú sa môcť vyhovárať na svojich podriadených, ktorí im ich pripravili.

Ľudia blízki SNS nastavili tender na mieru firmám Avocat a Zamedia blízkym vtedajšiemu predsedovi Jánovi Slotovi . Vyšetrovanie až tak ďaleko nedošlo a nepreukázala sa ani žiadna korupcia. A to aj preto, že Janušek, ale hlavne Štefanov o ničom takom nevypovedali.

Od začiatku bolo zrejmé, že miliónový tender dohadoval so spriaznenými advokátmi Jurajom Hatvanym a Róbertom Lenčéšom skôr Štefanov ako Janušek. Hatvany a Lenčéš neboli nikdy ani obvinení. Nedôslednosť pri vyšetrovaní vyčítal prokuratúre aj Najvyšší súd. Kauzu vtedy výrazne brzdil aj vtedajší námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý.

Janušek podľa dôkazov „len“ poslúchal ministerského úradníka Štefanova. Od začiatku sa to vnímalo tak, že Janušek bol spokojný s tým, že má funkciu a vládnu limuzínu. To bola možno aj celá jeho „odmena“.  Pred súdom však dostal najvyšší trest, keďže bol ministrom. Od začiatku to vníma ako nespravodlivosť.

Tender sa volal nástenkový, pretože oznámenie o ňom viselo iba na nástenke ministerstva, a to len štyri dni. „Ďakujem vám, že ste sa o to deväť rokov starali, deväť rokov ste mi ničili zdravie, ničili život. Ja som sa s korupciou počas svojho života nikdy nestretol,“ povedal Janušek po prvostupňovom rozsudku.