Štát tvrdí, že v Kežmarku je v nemocnici 95 ľudí s Covidom, Kežmarok vie o jedenástich.
11 | 02 | 2021 I Petra Demková

„Štát má v údajoch chaos,“ tvrdí mesto Kežmarok. Podľa ministerstva zdravotníctva má okres 95 hospitalizovaných na ochorenie COVID-19. V nemocnici v skutočnosti leží len 11 pacientov. Tento údaj pritom rozhoduje, či sa okres zaradí medzi rizikové alebo nie, informuje Refresher.


Ministerstvo zdravotníctva SR vydalo informáciu, podľa ktorej má okres Kežmarok hospitalizovaných 95 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, jediná v okrese, však podľa primátora mesta Jána Ferenčáka k dnešnému dňu uvádza jedenásť hospitalizovaných s týmto ochorením.

Primátor Kežmarku Ferenčák: Krajčí zase zavádza. Máme len 0,31 percenta pozitívnych
11 | 02 | 2021 | editor01hd


Samospráva si preto uvedené čísla nevie vysvetliť. Na mape okresov podľa COVID automatu tak Kežmarok prešiel z tmavoružovej farby oproti minulému týždňu do bordovej a nachádza sa v treťom stupni varovania, čo od 15. februára ovplyvní fungovanie ľudí v okrese.

Ako dnes informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie mesta Kežmarok, všetky ostatné údaje ministerstva, okrem počtu hospitalizovaných, hovoria o stabilnej situácii. „Mesto Kežmarok už štyrikrát zabezpečovalo testovanie občanov. Jediný objektívny parameter, na základe ktorého by sme mali byť preradení do prísnejšieho tretieho stupňa, je počet hospitalizovaných,“ vyjadril sa Ferenčák.

Ten sa zároveň snaží dopátrať k ďalším medializovaným hospitalizovaným pacientom. „Ministerstvo uviedlo údaj o počte hospitalizovaných s pozitívnym výsledkom na prítomnosť koronavírusu z okresu, pričom v zátvorke je uvedené, že môžu byť hospitalizovaní aj v inom okrese,“ uviedol primátor.

Ferenčák je presvedčený, že počet pozitívne testovaných v meste klesá. Dôkazom je uplynulé víkendové testovanie. Počas neho otestovali spolu 3 527 ľudí, z nich bolo jedenásť pozitívnych, miera pozitivity predstavuje 0,31 percenta. „Očakávali sme uvoľňovanie opatrení a namiesto toho sme boli preradení do prísnejšieho stupňa. Na základe tohto preradenia sa občania budú musieť preukazovať novým certifikátom každých sedem dní,” povedal primátor.

Primátor Ferenčák o otváraní škôl v podaní Matoviča: Nehoráznosť, absurdnosť a politická zbabelosť
Primátor Kežmarku a poslanec Hlasu Ján Ferenčák má plné zuby chaosu, ktorý sa šíri z úradu vlády. Jeho mesto už bolo pripravené na Covid Automat, no premiér Igor Matovič do všetkého znovu vniesol chaos, píše v statuse na... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Petra Demková