Salzburg: Nelegálna lyžovačka, prísne kontroly a vysoké pokuty
11 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nelegálna lyžiarska turistika hnevá miestnych obyvateľov Salzburgu. Sťažujú sa na nedodržiavanie prijatých pravidiel. Na vine sú aj platformy sprostredkujúce ubytovanie turistom. Úrady nelenia a znásobili intenzitu kontrol i výšku pokút, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Len v okrese Zell am See sa od 10. januára skontrolovalo  365 ubytovacích zariadení a pozornosť sa zamerala aj 102 dvojbytových domov. Resumé: 29 policajných oznámení.  Intenzívne kontroly sa nevyhli ani Pongau. 33 oznámení zaznamenali od Vianoc po vydaní zákazu ubytovania hostí.


Pokuta až do 30 000 eur


Dôkladne sa preveruje každé oznámenie a zisťuje sa, či nedošlo k porušeniu nariadenia. Úrady vytrvalo a naliehavo upozorňujú majiteľov prevádzok na aktuálne zákazy a obmedzenia. Ponúkať sa nemôže ubytovanie na rekreačné účely. Výnimkou je nocľah pre tých, čo sú na služobnej ceste. Intenzívne sa preverujú rezervačné platformy ubytovania, napríklad cez AirBnB. A aké hrozia pokuty? Do 30-tisíc eur pre prevádzky a 1 450 eur pre hostí.


Námatkové kontroly v hoteloch a intenzívne kontroly na hraniciach


S cieľom zabrániť nelegálnym rezerváciám sa robia námatkové kontroly najmä v hoteloch, na privátoch či v prenájmoch AirBnB. Sprísnili sa kontroly na hraniciach. Ničím nezvyčajných nie sú ani poldňové policajné akcie.


Salzburský krajinský predseda: „Nelegálne ubytovanie sa netoleruje!“


Svojho času nebolo vôbec ťažké zaobstarať si nocľach cez sprostredkovateľské platformy, no tomu by už malo byť koniec. Kontrol bude oveľa viac. Výnimky platia len pre obchodných cestujúcich. „Nelegálne ubytovanie sa netoleruje.“ – vyhlásil salzburský krajinský predseda Wilfried Haslauer (ÖVP).


Rakúsky minister vnútra: „Tí, ktorí nedodržiavajú pravidlá, musia počítať s trestami.“


„Akékoľvek obchádzanie nevyhnutných obmedzení je neprijateľné,“ - uviedol minister vnútra Karl Nehammer (ÖVP). „Zatiaľ čo väčšina ľudí dodržiava pravidlá, niektorí sa ich snažia obísť. Polícia preto prijala dôsledné opatrenia a previnilci musia počítať s prísnymi trestami,“ - dodal minister.


Pochopenie pre porušovanie pravidiel nemá ani rakúska ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová (ÖVP), ktorá upozorňuje na šíriacu sa britskú mutáciu koronavírusu v Rakúsku a varuje pred vyostrením pandemickej situácie v krajine, uzatvára Kronen Zeitung.