Marek Vagovič: Konšpirátor z Aktualít, ktorý zvelebuje inkvizítora Lipšica
11 | 02 | 2021 I editor01hd
Každý súdny človek v tejto krajine vie, že zvoliť a vymenovať za špeciálneho prokurátora politika je cestou do pekla. Iba konšpirátor Marek Vagovič tvrdí, že Daniel Lipšic je dobrá voľba do zlých časov.

Jeden z vodcov hnutia konšpirátorov hlavného prúdu (KHP) Marek Vagovič, honosne sa považujúci za šéfa investigatívneho tímu redakcie Aktualít, napísal článok Lipšic je dobrá voľba do zlých časov, v ktorom sa dopustil šírenia falošných správ, hoaxov a konšpirácií ohľadom voľby riaditeľa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Samotný titulok je manipulujúci a zavádzajúci. Vytvára totiž dojem, že údajne zlé časy, teda „mimoriadna“ situácia ospravedlňuje vymenovanie politika za šéfa špeciálnej prokuratúry. To je hoax a falošná správa ako vystrihnutá z manuálu pre nádejného konšpirátora!

Advokát Erdős: Mediálny lynč urobil z Moniky Jankovskej ľudskú trosku
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


V revolučnom Francúzsku skončili na základe revolučnej spravodlivosti státisíce pod gilotínou. Revolučná spravodlivosť v boľševickom Rusku má na svedomí ďalšie zverstvá. Dokonca aj nacisti sa vnímali ako revolučná sila a tomu zodpovedal aj ich zmysel pre spravodlivosť. Prečo by mali byť v tomto ohľade iní progresívni liberáli, ktorí zlými časmi ospravedlňujú politizáciu prokuratúry?

Vagovič si v texte pochvaľuje, že vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora prebiehalo kultivovanejšie ako v prípade šéfa generálnej prokuratúry:

„K finálnemu obrazu, ktorý charakterizovalo pokojnejšie a vecnejšie vystupovanie, prispela aj neúčasť Alojza Baránika (SaS). Našťastie sa ukázal až na konci, takže už nestihol pokaziť celkový umelecký dojem.

Baránika však spoľahlivo zaskočil opozičný poslanec, ktorého meno sa nevyslovuje. V súlade s líniou svojho predsedu blúznil o ‚mučení politických väzňov‘. Rozumej ‚našich ľudí‘ s krytím strany Smer.

Spolu s ďalším velikánom ducha z Kotlebovho košiara zároveň povymetali všetky konšpiračné pavučiny, aby očiernili kandidátov stokrát vyslovenou lžou. Schlosár púšťal aj obohratú platňu o ohrození slobody prejavu.“

Ešte raz si pripomeňme, že citované výroky neodzneli z úst Josepha Goebbelsa, ale pochádzajú z pera akože seriózneho novinára, čo v slovenských podmienkach neznamená nič menej a nič viac ako predstaviteľa KHP.

Po prvé, výber špeciálneho prokurátora nie je otázkou umeleckého dojmu, ale morálnej a odbornej spôsobilosti vykonávať túto funkciu. Po druhé, seriózny komentátor nemôže nazývať opozičného Ľuboša Blahu poslancom, meno ktorého sa nevyslovuje. Po tretie, nikto tu nehovorí o mučeníkoch, no každý rozumný človek bez ohľadu na politickú orientáciu si musí klásť otázku, ako je možné, že po dvoch incidentoch vo väzbe za záhadných okolností prišiel o život generál Lučanský a že rovnako vo väzbe sa pokúsila o samovraždu Monika Jankovská.

Kto sú konšpirátori hlavného prúdu a aké sú metódy ich práce
10 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Pre úplnosť dodajme, že aj vďaka takým mediálnym kampaniam, aké produkuje KHP Marek Vagovič, poniektorí obvinení strácajú vieru v spravodlivosť, a preto sa môžu uchyľovať k zúfalým činom.

Napokon je potrebné pripomenúť, že morálne a profesionálne výhrady voči politikovi Lipšicovi nie sú konšpirácie, ako tvrdí autor, ale legitímne a oprávnené pochybnosti. Naopak, privieranie očí pred nimi a ich ignorovanie je šírením falošných správ formou zamlčiavania reality.

Popredný predstaviteľ KHP Vagovič ďalej píše:

„Väčšina poslancov nakoniec hlasovala za Lipšica, ktorého spája s Kyselom jasný postoj k stíhaniu najzávažnejšej kriminality. Lipšica však lepšie poznali, keďže je vo verejnom priestore aktívny vyše dvadsať rokov.

Lipšic stál navyše pri zrode špeciálnej prokuratúry, takže jeho zvolenie do čela tejto inštitúcie je logickým zavŕšením celoživotnej cesty. V politike patril vždy k tomu lepšiemu, ani v advokácii neprekračoval hranice.“

Áno, toto je akože poctivá žurnalistika, toto je kritické myslenie a ktovie, ako to ešte nazývajú novinári z kruhov KHP. Nie, väčšina poslancov nehlasovala za Lipšica a Kysela, ale iba za prvého menovaného. A urobili to preto, lebo sa sprisahali proti právnemu štátu a demokracii. A presne to Vagovič zamlčiava.

Lipšic nie je aktívny vo verejnom priestore dvadsať rokov, ako to píše autor, ale je dve desaťročia hyperaktívny v politike. A to bol jediný dôvod, prečo ho koalícia zvolila za špeciálneho prokurátora.

Konštatín Čikovský: Konšpirátor denníka N na pomedzí komunizmu a nacizmu
10 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Vagovič takisto šíry hoax, keď tvrdí, že Lipšicovo zvolenie je „logickým zavŕšením celoživotnej cesty“. Nie je na tom totiž nič logické, ak teda neprijmeme logiku bohapustej a ničím nespútanej túžby po moci. Vladimír Mečiar bol pri tvorbe ústavy a z nej vyplývajúcich funkcií, no nikdy sa nestal predsedom Ústavného súdu SR. Robert Kaliňák vytvoril NAKA, no nestal sa jej riaditeľom. Prečo asi?

Tiež je falošnou správou a konšpiráciou, že Lipšic bol v politike aj v advokácii poslom dobra. V politike sa stal predstaviteľom zneužívania trestného práva na vybavovanie si politických účtov. V advokácii zneužíval informácie z trestných spisov na vylepšovanie si pozície pri voľbe špeciálneho prokurátora. Taká je pravda, ale to pre apoštola KHP nič neznamená.

V článku okrem iného napísal:

„Rovnaký striktný musí byť Lipšic aj v prístupe k verejným činiteľom s podobným svetonázorom. Viacerých dokonca v minulosti zastupoval (Kiska, Matovič, Naď), takže dvojaký meter by okamžite využila opozícia.

Už teraz kričí, že polícia koná na politickú objednávku, Lipšic na čele špeciálnej prokuratúry ju v tom len utvrdzuje. Samozrejme, že ide o nezmysel, musí si však dať sakramentský pozor, aby jej nedával zbytočné zámienky.“

Nie je to taký samozrejmý nezmysel, ako tvrdí Vagovič. Naopak, ak nie je ochotný pripustiť, že Lipšicovo zvolenie politizuje prokuratúru, tak nielen šíri konšpirácie a falošné správy, ale seba samého usvedčuje z toho, že sa sprisahal s režimom Igora Matoviča proti Slovensku, spravodlivosti a právnemu štátu.

Vagovič o tom podáva nejeden dôkaz:

„Hoci má Lipšic v politike veľa priateľov, v minulosti už ukázal, že dokáže ísť aj proti ‚svojim‘. Konkrétne ako funkcionár KDH, keď otvorene podporoval stíhanie prominentných členov hnutia (Ďurkovský, Bielik).“

Okolnosť, že sa Lišic podieľal na trestnoprávnom hone proti nepohodlným členom vlastnej strany z neho nerobí anjela spravodlivosti. Naopak, dokazuje, že ide o nebezpečného človeka, ktorému dávať do rúk moc orgánu činného v trestnom konaní je ohrozením tejto krajiny.

Na záver ešte jedna perla z hlavy konšpirátora Vagoviča:

„Lipšic nie je svätý, v zlých časoch je však jeho vysunutie do funkcie špeciálneho prokurátora dobrá voľba. Keď sa krajina vyhrabe z najhoršieho, potom môžeme vážiť kandidátov na lekárnických váhach.“

Kto povedal, že krajina sa nachádza v „najhoršom“? Vagovič? Kto povedal, že sme v zlých časoch? Portál Aktuality? A čo ak je pre nezanedbateľnú časť populácie príznakom zlých časov práve to, že pri moci je režim Igora Matoviča? Čo keď si ak nie väčšina, tak podstatná časť Slovákov myslí, že dobré časy odišli s vládami Roberta Fica a Petra Pellegriniho?

Nejde o to, ktorá vláda bola lepšia. Ide o to, že je reč o spravodlivosti a právnom štáte. Žiadne hmlisté a neuchopiteľné reči o zlých časoch nemôžu ospravedlniť zvolenie politika na čelo špeciálnej prokuratúry. A ak to Marek Vagovič robí, šíri konšpirácie. Nie obyčajné, ale konšpirácie hlavného prúdu.

Náš seriál bude už čoskoro pokračovať zaostrenou optikou na komentátora denníka SME Petra Schutza.

Čurný o článku na Aktuality.sk: ako vystrihnutý z objednávky na tému: Pellgrini -náš nepriateľ
10 | 02 | 2021 | sefredaktor