Združenie Nie rakovine bije na poplach: Na schválenie preplatenia imunoterapie sa čaká štyri mesiace
10 | 02 | 2021 I Petra Demková

Združenie Nie rakovine už od začiatku opatrení proti Covid-19 bije na poplach. Rakovina sa nediagnostikuje včas a pacienti sa nevedia dostať k liečbe. Jana Pifflová Španková upozorňuje, že na schválenie imunoterapie sa čaká až štyri mesiace.


V komentári na Facebooku píše organizácia, ktorá roky bojuje za onkologických pacientov, že v máji 2020 dostali od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prísľub, že na Slovensku bude dostupných viac inovatívnych liekov. „Veríme, že sa vrátime k prísľubom a Slovensko nerezignuje na pokrok v onkológii, a neprídeme o tu jedinú štandardne kategorizovanú liečbu ani o žiadneho pacienta,“ píšu administrátori stránky Nie rakovine.

Doktor Lipták: Mŕtvych je ako po iné roky. Infarkty, porážky a rakovinu vykazujú ako úmrtia na Covid-19.
Lekár Peter Lipták tvrdí, že čísla úmrtí sú v roku 2021 rovnaké ako v predošlých rokoch. Chorých nahradili pozitívne testovanými a tých, čo zomierajú na infarkty, porážky a rakovinu, vykazujú ak obete Covid-19,“ napísal na Facebooku. ... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Petra Demková


„Bijeme na poplach: Jediná u nás štandardne hradená imunoterapia je ohrozená. Čaká sa už štyri mesiace na rozhodnutie úradov,“ upozorňuje organizácia. Až 200 onkologických pacientov s pokročilým melanómom môže prísť o liek, ktorý im dáva roky života," varujú. „Liek Keytruda funguje. Pred jeho vstupom do kategorizácie pacienti prežívali 6 - 9 mesiacov v indikácii pokročilého melanómu, teraz sú niektorí na liečbe 3 - 4 roky a liečia sa ďalej,“ píše sa v stanovisku.

„Vyše roka úrady neriešia ani dostupnosť liekov pre pokročilé štádiá karcinómov, ktorá je na Slovensku veľmi nízka," varuje organizácia. „Pacienti sú nútení robiť verejné zbierky na lieky, ktoré zaberajú a sú bežne predpisované v okolitých krajinách. Navyše aktuálne hrozí, že jediná u nás štandardne hradená imunoterapia pre pokročilý melanóm bude nedostupná,“ upozorňujú ďalej.

Neposkytovanie modernej liečby by podľa Jany Pifflovej Špankovej, prezidentky známej pacientskej aliancie,  znamenalo návrat do stredoveku. „Rovnalo by sa to návratu do stredoveku, ak by sme rezignovali aj na tento veľký úspech pacientov a stal by sa minulosťou, že tu už dva roky máme liek, ktorý nám už zachránil desiatky“, povedala prezidentka.

S rakovinou bojujúca Paríšková: Zúfalý odkaz na sociálnych sieťach!
06 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


„Chránime práva onkologických pacientov, preto vyzývame MZ SR, aby pristúpilo aktívne k tejto situácii v prípade tak citlivej skupiny liekov pre onkologických pacientov, akou je imunoterapia na pokročilý melanóm, pretože dokáže zmeniť priaznivo ich osudy, predlžuje a v prípade skorých štádií zachraňuje životy otcov a matiek našich rodín,"  informuje Pifflová Španková.

Nie rakovine sa sťažuje, že na Slovensku sa Svetový deň boja proti rakovine prešiel takmer bez povšimnutia. Kvôli pandémii COVID-19 idú všetky ostatné diagnózy do úzadia. „Práve na svetový deň boja proti rakovine sa na kategorizačnom portáli MZ SR objavila zúfalá žiadosť dodávateľa lieku Keytruda, ktorý bude kvôli odkladaniu rozhodnutia zo strany ministerstva zrejme nútený stiahnuť liek Keytruda z kategorizácie," varuje pacientska organizácia.

„Ten je teraz v indikácii na liečbu pokročilého (neresekovateľného alebo metastatického) melanómu v kategorizácii, a teda preplácaný všetkým vhodným pacientom na danú indikáciu na Slovensku. To sa však môže rýchlo zmeniť. Podmienky, ktoré nastavilo Ministerstvo sú neudržateľné, rezort dlhodobo pretrvávajúci problém, a s ním aj pacientov, iba odsúva na úplný okraj priepasti,“ upozorňuje Jana Pifflová Španková. „Momentálne je liekom Keytruda liečených vyše 200 pacientov s melanómom, cca 25 s rakovinou pľúc, a viac ako 10 v iných diagnózach. Liek Keytruda funguje," informuje.

Realitou je, že Slovensko zaostáva za mnohými krajinami EÚ v štandardnej úhrade hlavne onkologických liekov. Liek Keytruda je v Európskej únii registrovaný už od roku 2015. „V súčasnosti je v indikácii metastatický melanóm štandardne hradený v takmer všetkých krajinách Európskej únie. Okolité krajiny teda ukázali, že je možné dohodnúť sa na udržateľných a férových podmienkach. Je na čase, aby sa k nim pripojilo aj Slovensko. V opačnom prípade sa môže už beztak kritická situácia dostupnosti imunoterapie ešte zhoršiť,“ píše sa v stanovisku organizácie Nie rakovine.

Doktor Lipták: Mŕtvych je ako po iné roky. Infarkty, porážky a rakovinu vykazujú ako úmrtia na Covid-19.
Lekár Peter Lipták tvrdí, že čísla úmrtí sú v roku 2021 rovnaké ako v predošlých rokoch. Chorých nahradili pozitívne testovanými a tých, čo zomierajú na infarkty, porážky a rakovinu, vykazujú ak obete Covid-19,“ napísal na Facebooku. ... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Petra Demková