Spojené arabské emiráty sú prvým arabským národom na obežnej dráhe Marsu
10 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Spojené arabské emiráty (SAE) sa stali prvým arabským národom, ktorý sa úspešne dostal na orbitu Marsu. Jeho sonda sa dostala na obežnú dráhu červenej planéty v utorok , čím sa začala dvojročná misia mapovania marťanského podnebia, informuje portál RT.


Úradníci potvrdili, že sonda s názvom Al Amal, čo znamená Nádej, úspešne vstúpila na obežnú dráhu o 16:15 GMT.



Misia SAE je prvou z troch expedícií, ktoré sa v najbližších týždňoch sústredia na Mars. Čínska kozmická loď Tianwen-1 má podľa plánu vstúpiť na obežnú dráhu v stredu a pristáť s modulom a roverom na povrchu planéty v máji. Čínska vesmírna agentúra sa pokúsi tieto stroje dostať do veľkého krátera známeho ako Utopia Planitia.

Medzitým je naplánovaná misia NASA Perseverance na Mars 18. februára, pričom sa americká vesmírna agentúra pokúsi umiestniť rover do krátera Jazero, ktorý bol kedysi jazerom na severnej pologuli planéty. Vedci si myslia, že je to miesto, kde sa mohli zachovať známky života - ak vôbec nejaké na planéte existujú.

Výrobca Kalašnikova predstavil inteligentnú brokovnicu, ktorá vytvorí videozáznam zo streľby (VIDEO)
Vďaka digitálnym chladničkám a autám pripojeným k internetu sú spotrebiče čoraz inteligentnejšie. Vďaka ruskému výrobcovi zbraní nie je výnimkou ani nová brokovnica, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | Marek Molnár