Ruskí experti sú si istí, že NATO vedia poraziť v totálnej vojne
10 | 02 | 2021 I
Vojna medzi Moskvou a Západom by sa mohla začať na zemi, ale vyriešila by sa vo vzduchu. Toto je verdikt dvoch najvyšších ruských vojenských stratégov publikovaný v novej analýze toho, ako by sa mohol odohrať predpokladaný konflikt, informuje portál RT.




V novom vydaní časopisu Air and Space Forces Journal dvaja docenti z ruskej leteckej akadémie určili, ako bude akákoľvek invázia spojencov NATO proti krajine závisieť od masívneho bombardovania vojenskými lietadlami a raketami. Vladilen Stuchinskij a Michail Korolkov však tvrdia, že tento prístup nie je spoľahlivý.

Analytici tvrdia, že s cieľom prerušiť bombardovanie a zmariť pozemné operácie by Rusko malo spustiť kolosálny protiútok alebo preventívny úder. Tvrdia, že by sa to dalo dosiahnuť kombinovaným použitím dronov, rakiet, kybernetickej vojny a nových zbraní, ktoré by zničili západné vybavenie skôr, ako sa vôbec dostane do vzduchu.

Analýza cituje obavy z možného bombardovania kľúčových ruských vojenských cieľov po tom, čo USA v roku 2019 jednostranne odstúpili od Zmluvy o jadrových silách stredného dosahu (INF) z doby studenej vojny.

Úradníci bývalého prezidenta Donalda Trumpa tvrdili, že Rusko v rozpore s dohodou rozmiestnilo riadené strely po celej krajine „so schopnosťou zasiahnuť kľúčové európske ciele“. Moskva toto obvinenie odmieta a tvrdí, že USA chcú iba posilniť svoj vlastný vplyv v regióne.

Predpokladá sa však, že vyhliadky na jadrovú vojnu klesli po implementácii dohody o záchrane Nového jadrového paktu START na poslednú chvíľu. Nový americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin minulý týždeň oznámili, že dohoda, ktorá obmedzuje arzenál atómových zbraní, sa predĺži o ďalších päť rokov. Trumpov Biely dom predtým obnovenie dohody nepripúšťal.