Peter Weiss: Matovič svojím diletantizmom vyrazil v Paríži dych celému diplomatickému zboru
10 | 02 | 2021 I Petra Demková

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss napísal pre Pravdu komentár o návšteve premiéra Igora Matoviča vo Francúzsku. Skúsený štátnik povedal, že taký diletantizmus v zahraničí nepredviedol ešte žiaden slovenský politik.


„Mal som príležitosť zažiť, čo to je vlastenectvo v praxi, zodpovednosť za vlastný štát, za jeho reprezentáciu, za každé slovo, ktoré sa pri rokovaniach so zahraničnými partnermi povie, za každé vyhlásenie a gesto, ktoré sa urobí pre médiá,“ píše Peter Weiss. Z príhovoru Igora Matoviča na nádvorí Elyzejského paláca je zhrozený.


Kočnerova Threema: Peter Tóth volal s veľvyslancom Weissom hneď po vražde Kuciaka
Bývalý predseda SDĽ a diplomat blízky Smeru o rozhovore s Kočnerovým komplicom mlčí. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Gabriel Matta


„Mal som tú česť byť pri kladení základov našej štátnej nezávislosti aj pri vytváraní predpokladov pre plnohodnotné medzinárodné uznanie a začlenenie sa SR do Európskej únie a NATO. Dobre viem, koľko námahy, politických zápasov a medzinárodnopolitických a diplomatických aktivít zavŕšenie týchto procesov znamenalo. Pre mňa je preto samostatná slovenská štátnosť veľkou hodnotou. Po rodine najväčšou,“ spomína Weiss.

„V rôznych parlamentných pozíciách i ako veľvyslanec v kľúčových susedných štátoch – Maďarsku a Českej republike – som mal príležitosť zažiť, čo to je vlastenectvo v praxi, čiže zodpovednosť za vlastný štát, za jeho reprezentáciu, za každé slovo, ktoré sa pri rokovaniach so zahraničnými partnermi povie, za každé vyhlásenie a gesto, ktoré sa urobí pre médiá,. Bol som súčasťou delegácie pri návšteve Maďarska v čase mimoriadne zložitých bilaterálnych vzťahov po zrode samostatnej SR, sledoval som prípravu a priebeh historicky prvej návštevy premiéra Dzurindu v Bielom dome, pomáhal som pripravovať a absolvoval oficiálne a pracovné návštevy prezidentov Gašparoviča a Kisku, premiérky Radičovej i premiérov Fica a Pellegriniho. U všetkých týchto predstaviteľov SR som videl pokoru pred úlohou dobre reprezentovať svoju vlasť a rešpekt k radám poradcov, diplomatov a protokolu. Skrátka, úsilie o profesionalitu,“ píše ďalej Weiss.

Následne zhodnotil, čo videl počas návštevy oficiálnej štátnej návštevy Igora Matoviča vo Francúzska: „Miesto posolstva, ktoré by zaujalo hĺbkou analýzy a silnou víziou riešenia súčasných problémov EÚ, donútil Igor Matovič francúzske auditórium počúvať plytké frázy a výklad volebnej taktiky OĽaNO spojený s vývozom našich vnútropolitických sporov do zahraničia. Niečo také šokujúco diletantské ešte v priestoroch Elyzejského paláca nezaznelo."

Igor Matovič sa nevie ovládať ani v zahraničí, ohovoril Sulíka v rozhovore pre Le monde
Na to, že slovenský premiér pravidelne verejne ponižuje svojho koaličného partnera, R. Sulíka, sme si už zvykli. Ohovárať ministra svojej vlády v zahraničí je však iná úroveň. Progresívny europoslanec Šimečka upozornil, že v rozhovore pre významné... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková


„Dobre som poznal, ako starostlivo, detailne sa pripravujú podklady na rokovania, návrhy mediálnych posolstiev, témy na rozhovor medzi štyrmi očami či na neformálnu diskusiu pri obede alebo večeri. Písal som aj návrhy niektorých prejavov. Viem, ako sa cizelovala každá veta, zvažoval sa jej účinok na partnera a verejnosť v partnerskom štáte i doma. Podobne to bolo s prípravou na tlačové konferencie. Bol som tiež svedkom náročných rokovaní vo formáte V4, keď napriek tradičným priateľským vzťahom záleží na každom slove a geste, aby sa dosiahlo to, čo potrebujeme, a eliminovalo to, čo nie je v súlade s našimi záujmami,“ spomína bývalý politik.

Cez prizmu týchto skúseností bol Weiss šokovaný, ako trestuhodne Matovič naložil s príležitosťou, ktorú prinieslo spoločné vystúpenie s prezidentom Macronom. „S Francúzskom nás viaže historické puto prostredníctvom M. R. Štefánika, spoluzakladateľa samostatného štátu Čechov a Slovákov. Máme množstvo spoločných záujmov ako členské štáty EÚ a NATO. Čelíme podobným výzvam, osobitne pokiaľ ide o čerpanie prostriedkov pre Plán ekonomickej obnovy, ktorý má potenciál zásadne zmeniť charakter slovenskej ekonomiky,“ pripomína.

„V čase, keď Slovensko ako krajina s jednou z najotvorenejších ekonomík v EÚ musí hľadať spojencov pre presadzovanie svojich názorov a záujmov, sa slovenský premiér doslova blamoval pred náročnou francúzskou politickou scénou, politickými komentátormi i pred hlavou francúzskeho štátu. A nepochybne vyrazil dych celému diplomatickému zboru akreditovanému v Paríži, ktorý návštevy u francúzskeho prezidenta pozorne sleduje a analyzuje,“ hodnotí diplomat.

Podľa Weissa niečo také šokujúco diletantské ešte v priestoroch Elyzejského paláca nezaznelo. „Je očividné, že premiér si nedal námahu premyslieť si, ako chce využiť tento mediálne najexponovanejší priestor v rámci celej návštevy a že odignoroval podklady, ktoré mu slovenská diplomacia aj k tomuto bodu programu pripravila. Som presvedčený, že drvivá väčšina bývalých a súčasných slovenských diplomatov, ktorí sa tak narobili na budovaní dôstojného miesta SR v Európe a vo svete, mala podobne ako ja hlavu v dlaniach, keď sa po zapnutí priameho prenosu z Paríža musela zúfalo pozerať na zosmiešnenie slovenskej štátnosti a poníženie dôstojnosti občanov SR," píše Weiss.

Hlúposť v diplomacii neospravedlňuje - Matovičovo "žartovanie" zasiahlo Macrona mimoriadne citlivo
Domáce kaderníctvo predsedu slovenskej vlády je témou dní a zdá sa, nekonečnou. Môže mať aj vážne zahraničnopolitické dôsledky. Predstavte si, že prezident Francúzska príde do Bratislavy a na prijatí u predsedu vlády začne žoviálne na nádvorí úradu... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Podľa bývalého politika M. R. Štefánik, excelentný diplomat európskeho formátu, sa musel niekoľkokrát otočiť v hrobe. „Premiér zasadil tvrdý úder povesti SR vo Francúzsku, v EÚ i za hranicami Európy. Nabudúce by si mal nechať extravagantné demonštrácie toho, že on je iný politik, iba na doma. V zahraničí zastupuje aj tých, ktorí ho nevolili. Teda všetkých občanov,“ odporúča Weiss.

Diplomata šokovali aj slová Igora Matoviča o tom, že jeho cesta do Cannes, kde sa fotil pri Počiatkovej vile, bola začiatkom druhej republiky. „Chcel nám naznačiť, že po obmedzení právomocí ústavného súdu a iných krokoch ním vedenej koalície proti princípom právneho štátu a ochrane ľudských práv, ktoré precízne definovali otvorený list sudcov ministerke spravodlivosti, výzva advokátov a vyhlásenie Slovenskej obchodnej a priemyslovej komory, sa chystá podniknúť ďalšie obmedzenie systému parlamentnej demokracie a vlády práva? Ďalšie kroky k zmene politického režimu na autoritársky? Lebo práve to by bola druhá republika," ukončuje otázkami komentár Weiss.

Toto nádvorie Elyzejského paláca ešte nezažilo - Matovič pred novinármi vysvetľoval Macronovi, ako ho Klárka strihala
Jazykový kurz v Bruseli asi nestačil. Na nádvorí pred Elyzejským palácom v Paríži, sídle prezidenta Macrona Igor Matovič urobil ďalšie nie celkom zábavné predstavenie. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ivan Brožík