Je to na zúfanie: podpora Putina neklesá a neklesá
10 | 02 | 2021 I sefredaktor
Podľa prieskumu, podpora prezidenta Putina oproti novembru 2020 poklesla iba o jedno percento. V novembri 2020 podpora dosiahla 65 %, teraz prezidentovi Putinovi namerali podporu 64 %. Pokles podpory nepresahuje rozsah štatistickej chyby, čiže možno konštatovať, že podpora prezidenta neklesá, informuje srspol.sk.

Ruská agentúra na prieskum verejnej mienky Levada uverejnila 4. februára výsledky prieskumu verejnej mienky. Jednou z otázok bola aj podpora prezidenta Vladimíra Putina. Prieskum sa robil v dobe od 29. januára do 2. februára.

V rovnakej dobe uverejňovali v rôznych televíziách a na sociálnych sieťach film o údajnom Putinovom paláci na pobreží Čierneho mora, v Moskve súd zmenil Navaľnému podmienečný trest na nepodmienečný a vo viacerých ruských mestách prebehli demonštrácie najmä mladých ľudí za Navaľného, ktorým západné médiá vrátane slovenských venovali veľkú pozornosť.

Celá propagandistická operácia s názvom Navaľnyj sa ukázala ako pľasknutie do vody. V prieskume bola aj otázka o dôveryhodnosti politikov. Prezident Putin dosiahol dôveru 29 %, najviac medzi politikmi, Navaľnyj päť percent.

Azda aj pod vplyvom nízkej účasti verejnosti na demonštráciách za Navaľného, či aj ako reakciu na prieskum Levady, organizátori  odvolali demonštrácie tento a nasledujúce víkendy. Bieloruský model protestov proti vládnucej moci sa v Rusku zjavne nepodaril. Objektivitu prieskumov agentúry Levada nespochybňujú ani na Západe.