Čurný o článku na Aktuality.sk: ako vystrihnutý z objednávky na tému: Pellgrini -náš nepriateľ
10 | 02 | 2021 I sefredaktor

Portál aktuality.sk uverejnil materiál, v ktorom podsúva čitateľovi, že pre lídra opozície Petra Pellegriniho pracuje rovnaký človek, ktorý pracoval pre odsúdeného Pavla Ruska a obvineného Jozefa Brhela. "Bývalý predseda vlády Peter Pellegrini, niekdajší minister hospodárstva a dnes na 19 rokov odsúdený Pavol Rusko či aktuálne obvinený podnikateľ a údajný mecenáš Smeru-SD Jozef Brhel. Túto trojicu spája jeden človek," píše sa v perexe článku, ktorý je príkladom manipulovania s verejnou mienkou bez ohľadu na skutočnosť.


Hudobný analytik Juraj Čurný do detailov odhaľuje mechanizmus mediálnej manipulácie, ktorej cieľom je diskreditácia bývalého premiéra. " Tento článok s názvom ZA OBVINENÉHO BRHELA HOVORIL PUCHÝ. JEHO SLUŽBY VYUŽÍVAL PELLEGRINI AJ RUSKO, je ako vystrihnutý z objednávky resp. nadpráce na tému: PP (náš nepriateľ / neželaný politik) v súčasnosti propaguje referendum, ktoré by ho mohlo priviesť k moci - poďme ho “trošku” očierniť," píše v statuse na FB.


Po uverejnení článku reagoval "človek, ktorý  trojicu spája" - PR manažér Juraj Puchý a v stanovisku zaslanému šéfredaktorovi Aktualít Petrovi Bárdymu žiadal uviesť fakty na pravú mieru. "Nie je pravdivá informácia v nadpise, že hovorím za obvineného Jozefa Brhela...Peter Pellegrini moje služby nikdy nevyužíval: „Za posledné minimálne štyri roky medzi mojich klientov nepatril žiadny orgán štátnej správy, politická strana ani politik," uvádza v stanovisku PR manažér.



"V minulosti som mediálne zastupoval aj Milana Kňažka ako ministra kultúry a Národný bezpečnostný úrad. Pri informácii o tom, že som mediálne zastupoval Pavla Ruska, poprosím doplniť skutočnosť, že v čase keď tak bolo, bol ministrom hospodárstva a podpredsedom vlády Mikuláša Dzurindu," zdôrazňuje Puchý.




Publicista zhrnul fakty do jednoznačného záveru: "Z vyššieuvedeného príspevku / stanoviska vyplýva, že autor článku (úmyselne?) vynechal všetko čo sa mu nehodilo do (vopred daného?) celkového vyznenia článku resp. titulku. Pretože ak by uvedený článok s tými istými informáciami dostal názov:



ZA OBVINENÉHO BRHELA HOVORIL PUCHÝ. JEHO SLUŽBY VYUŽÍVAL KŇAŽKO AJ RUSKO



dosť pochybujem, že by k jeho publikácii vôbec niekedy došlo. Nielen preto, že miera “spolupráce” Kňažka a Pellegriniho s J. Puchým je neporovnateľná (a v prípade toho druhého aj oboma stranami popretá). Ten článok by de facto stratil zmysel, pretože by sa nedal použiť na to, na čo bol vlastne napísaný - na (anti)propagandu," konštatuje Čurný.



"Toto nie je komentár - to je (ANTI)PROPAGANDA v tom najhoršom slova zmysle, ktorá počíta aj s reálnym faktom, že nemálo ľudí v dnešnej informačnej “nadvýrobe” jednoducho sleduje iba titulky (a perexy)," hodnotí  J.Čurný produkt Aktualít.



"Tento článok je ako vystrihnutý z objednávky resp. nadpráce na tému: PP (náš nepriateľ / neželaný politik) v súčasnosti propaguje referendum, ktoré by ho mohlo priviesť k moci - poďme ho “trošku” očierniť. Postačí ho “spojiť” s niekým, koho významná časť spoločnosti vníma výrazne negatívne. Musím Vás sklamať - na mňa toto nefunguje - som vycvičený ešte propagandistickou tlačou z čias minulého režimu aj straníckych periodík (hmotných aj virtuálnych) od roku 1990, článok vždy čítam do konca a keď sa mi niečo nezdá, tak si informácie overujem. A čo sa týka titulku - tento je z kategórie onoho legendárneho “Kto má prsty v puči” týkajúceho sa prevratu v Chile uverejneného svojho času v tlačovom orgáne ÚV KSS," uzatvára J.Čurný.