"Chceme dýchať! Masky dolu!“ (Vladimír Prochvatilov)
10 | 02 | 2021 I Zuzana Perželová





[contact-form][contact-field label="Meno" type="name" required="true" /][contact-field label="E-mail" type="email" required="true" /][contact-field label="Webová stránka" type="url" /][contact-field label="Správa" type="textarea" /][/contact-form]

[contact-form][contact-field label="Meno" type="name" required="true" /][contact-field label="E-mail" type="email" required="true" /][contact-field label="Webová stránka" type="url" /][contact-field label="Správa" type="textarea" /][/contact-form]

Európa čoraz viac protestuje proti koronavírusovým opatreniam. V Holandsku vypukli najväčšie nepokoje za posledných 40 rokov. Kvôli novým karanténnym obmedzeniam už niekoľko dní vychádzajú demonštranti do ulíc. 22. januára, prvýkrát od druhej svetovej vojny, bol v krajine zavedený zákaz vychádzania, čo okamžite vyvolalo masívne nepokoje a protesty. Ulice miest sú posiate rozbitým sklom a kameňmi a vyhorenými autami, z ktorých stúpa dym.

Polícia tvrdí, že protestov, ktoré zachvátili viac ako 10 najväčších miest, sa zúčastňujú "popierači koronavírusu, futbaloví fanúšikovia a nacisti’’. Protestné zhromaždenie v Amsterdame za účasti viac ako jeden a pol tisíca ľudí rozohnali pomocou psov a vodných diel. Zatknutých bolo viac ako sto osôb. V Eindhovene použili policajti slzotvorný plyn. Demonštranti podpaľovali autá, rozbíjali okná na domoch a rabovali obchody. Zatknutých bolo minimálne 30 osôb. Protesty proti koronavírusovým opatreniam prebiehajú po celej krajine - v Haagu, Apeldoorne, Arnheme, Brede, Enschede, Roermondu, Tilburgu, Venle.

V rybárskej dedine Urk severne od Amsterdamu protestovali proti zákazu vychádzania desiatky ľudí, ktorí hádzali kamene, petardy a ničili policajné autá. Podpálili aj miestne testovacie stredisko. Úrady očakávajú eskaláciu protestov. Holandský premiér Mark Rutte násilie odsúdil. ‘’Toto je absolútne neprijateľné... Toto je kriminálne násilie’’, uviedol predseda vlády. Primátor Eindhovenu John Jorritsma sa na margo rastu protestov vyjadril ostro: „Toto je surrealistická situácia, ktorú nikto v Holandsku neočakával... Ľudia sa začali búriť a útočiť na políciu. A ak to takto bude pokračovať, potom sme na ceste k občianskej vojne... Toto už nemôžeme regulovať... Musíme použiť armádu“.

Starostovia niekoľkých holandských miest sa podľa správ BBC zaviazali priať núdzové opatrenia, aby sa zabránilo ďalším nepokojom. Starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb (!) podpísal dekrét o výnimočnom stave, ktorý polícii dáva väčšie právomoci pokiaľ ide o zatýkanie a demonštrantov označil za „nehanebných zlodejov“.

V Dánsku sa protesty konajú celý januára. 25. januára v Kodani  zorganizovala skupina s názvom ‘’Muži v čiernom’’ protestnú demonštráciu proti koronavírusovým opatreniam, ktorá tiež prerástla do nepokojov a stretov s políciou. Demonštranti niesli ulicami figurínu s podobizňou dánskej premiérky Mette Frederiksenovej, ktorá mala na krku tabuľku: „Treba ju zabit“ (She must and should be killed), podobizeň potom zavesili na stĺp pouličnej lampy a spálili ju.

V Londýne polícia  počas protestov proti novému kolu obmedzení  zadržala 21 osôb. V Edinburghu sa neďaleko budovy parlamentu  konala  akcia „Škótsko proti obmedzeniam“. Štyroch demonštrantov zatkli. Prahu zachvátilo trojtisícové  protestné zhromaždenie pod sloganom „Otvorme Česko“ (Otevřeme Česko), na ktorom vystúpili s prejavmi podnikatelia, lekári, študenti a umelci.

Protesty proti lockdownu sa 23. januára  odohrali aj v Španielsku. Podľa El Paísa sa v centre Madridu zhromaždilo 1 300 ľudí, v dôsledku čoho polícia pokutovala 216 osôb. Demonštranti kričali: „Chceme dýchať!“ a „Illa, Illa, Illa, masky dolu!“ majúc na mysli španielskeho ministra zdravotníctva Salvadora Illu. Na banneroch stálo „Nedovolia nám pracovať“, Plandemic, ‘’Covid 1984’’.

V Nemecku sa za posledné mesiace  konala  séria rozsiahlych protestov proti koronavírusovým opatreniam. Bol okamih, keď sa demonštranti pokúsili zaútočiť na budovu Spolkového snemu. U Nemcov protesty proti nekonečnému lockdownu koordinuje hnutie Querdenken-711 „Nekonvenčné myslenie“).

Spoločným znakom všetkých proticovidových protestov v Európe je zatrpknutosť voči polícii, pogromy a podpaľačstvo. Všetky prejavy sa vyznačujú vysokým spoločenským vypätím. Väčšina demonštrantov chápe, že koronavírusový lockdown nemá racionálny medicínsky základ, že je to politická „plandémia“.

V Holandsku zomrelo  na koronavírus za celú dobu „plandémie“ 0,08 percenta populácie (10 percent z  celkovej úmrtnosti). V Nemecku  menej ako 0,07 percenta populácie (6 percent z celkovej  úmrtnosti ). Zhruba rovnaká štatistika platí aj pre ostatné európske krajiny.

Koronavírusová „plandémia“ organizovaná tými, ktorí v Európskej únii tancujú ako píska Big Pharma, vyvoláva čoraz väčší odpor stredných vrstiev. Na protestoch sa zúčastňujú zástupcovia takmer všetkých spoločenských vrstiev. V Prahe sa tak na protestných zhromaždeniach schádzajú podnikatelia, lekári, študenti a predstavitelia tvorivej inteligencie. Americké hnutie  QAnon je čoraz populárnejšie. ‘’Nekonvenčné myslenie’’ si od QAnon požičal slogan Where We Go One, We Go All  (Kam pôjde jeden, tam pôjdu všetci). Slávny americký anti-vaxxer synovec Johna F. Kennedyho  Robert F. Kennedy po príchode do Berlína vystúpil na jednom pódiu s lídrom organizácie ‘’Nekonvenčné myslenie’’ Michaelom Ballwegom. A Business Insider, obviňujúc Ballwega a jeho hnutie z pravicového extrémizmu, poznamenáva, že nemecké tajné služby hľadajú v tejto najväčšej proticovidovej organizácii Európy „extrémistov, extrémne pravicových radikálov, vrátane neonacistov“ . „Legitímny protest proti koronavírusovým opatreniam čoraz viac ustupuje miesto všeobecnej nenávisti voči štátu a politike“,  hovorí nemecký minister vnútra Thomas Strobl.

Podobné nálady vládnu aj vo Francúzsku. Zamestnankyňa Parížskej geopolitickej akadémie Alesya Miloradovič v rozhovore pre FGC hovorí: „Čoraz viac Francúzov je proti opatreniam, ktoré im ukladá sanitárna diktatúra. Dr Fabienne Quedeville, praktický lekár, žiada, aby  prestali používať diabolskú logiku zákazov, ktoré neprinesú žiadne pozitívne výsledky. „Tieto opatrenia nemajú žiadny epidemiologický význam. Zato dôsledky takýchto opatrení budú dramatické, ako v psychologickom, ekonomickom, tak aj  a sociálnom smere. Nejde o výzvu k neposlušnosti, ale o logiku prijímania takýchto opatrení’’. Neexistujú závery epidemiológov. Žiadny kvalifikovaný epidemiológ nemôže takéto opatrenia odôvodniť. Psychologička Marie-Estelle Dupont varuje pred nárastom prípadov závažných depresií a samovražedných myšlienok u dospievajúcich a mladých ľudí’’.

Alesya Miloradovič sa domnieva, že „slovami Marata a Dantona sa Macronova vláda pripravuje na diktatúru proti francúzskemu ľudu. Súčasťou programu je vytvorenie policajného štátu na potlačenie neodvratného povstania Francúzov, keď sa dozvedia o úplnom kolapse európskeho a francúzskeho hospodárstva’’.

Na francúzskych sociálnych  sieťach bola vyhlásená výzva, aby sa 1. február 2021 vyhlásil za Deň neposlušnosti. Francúzov vyzývajú, aby odhodili masky, otvorili reštaurácie a bary, telocvične a prestali dodržiavať odporúčanú vzdialenosť.  Rastúci protest v Európe spája čoraz viac najrôznejšie spoločenské sily.

​​​​​​Zdroj: Fond strategickej kultúry

Autor: Vladimír Prochvatilov, expert Vojenskej akadémie vied RF