Nicholsonová sa ospravedlní. Ale až keď bude vyčerpaný posledný cent
09 | 02 | 2021 I Timotej Dudka/TASR
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) po nedávnej kritike vicepremiérky a ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) ľutuje to, ako vyzneli jej slová, informuje Nový Čas.


Nicholsonová reagovala na slová ministerky Veroniky Remišovej o tom, že peniaze z eurofondov presunula tak, ako bolo potrebné. Práve za to, že tak neurobila, ju europoslankyňa Nicholsonová kritizovala. „Nie je miliarda ako miliarda, Veronika, ale tu nejde o nás. Ide o tých, ku ktorým sa tieto peniaze majú čo najrýchlejšie dostať,“ adresovala Remišovej.

Podľa Nového Času však týchto slov do istej miery ľutuje. "Je mi ľúto, že to tak vyznelo," uviedla europoslankyňa a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci na utorkovom online brífingu.

Europoslankyňa spresnila, že peniaze Slovensku zatiaľ neprepadli a zostali v Európskom fonde regionálneho rozvoja, no je podľa nej malá pravdepodobnosť, že by sa ich podarilo do roku 2023 vyčerpať. Podľa nej je v tomto fonde ešte viac ako dve miliardy eur voľných prostriedkov. Hoci Slovensko zatiaľ reálne o peniaze neprišlo, podľa europoslankyne to nič nemení na situácii, že ich krajina nemôže využiť tam, kde ich v súčasnosti najviac potrebuje, a to na riešenie následkov krízy spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Ďuriš Nicholsonová zdôraznila, že práve Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) je zodpovedné za čerpanie eurofondov. Odmietla tak Remišovej obhajobu, že jednotlivé ministerstvá nenašli vo svojich kapitolách eurofondov voľné prostriedky na realokáciu. "Podľa mňa je to zbavovanie sa zodpovednosti, lebo práve MIRRI je centrálny koordinačný orgán. To znamená, ona má koordinovať eurofondy v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja," dodala Nicholsonová.

Europoslankyňa by mala svoje tvrdenia dokázať na koaličnej rade. Remišovej sa údajne za obvinenia ospravedlní, až keď bude vyčerpaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja posledný cent. Predpokladá však, že sa Slovensku nepodarí z tohto fondu vyčerpať ešte väčšia čiastka ako 1,1 miliardy eur.

Nicholsonová: "Nie je miliarda, ako miliarda, Veronika"
Spor o eurofondy v koalícii pokračuje. Lucia Ďuriš Nicholsonová reagovala na slová ministerky Veroniky Remišovej o tom, že peniaze z eurofondov presunula tak, ako bolo potrebné. Práve za to, že tak neurobila, ju včera europoslankyňa Nicholsonová... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Michal Filek