Demokrati: Trump spáchal najzávažnejší zločin proti ústave v dejinách USA
09 | 02 | 2021 I tasr

Bývalý americký prezident Donald Trump sa dopustil "najzávažnejšieho ústavného zločinu" v dejinách prezidentského úradu, keď v januári podnecoval svojich stúpencov k útoku na budovu Kapitolu, uviedli v pondelok demokratickí členovia Snemovne reprezentantov.


Informovala o tom agentúra AFP.

Deväť zákonodarcov, ktorých dolná komora Kongresu poverila vedením procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), vložilo do spisu impeachmentu v Senáte dokument, v ktorom reagujú na skoršie tvrdenia Trumpových právnikov.

Trumpovi právni zástupcovia argumentujú, že Senát nemá právo súdiť ich klienta, pretože už nie je prezidentom. Demokrati toto tvrdenie odmietajú.

 

Fox News a Trumpovi právnici čelia žalobe za tvrdenia o volebných podvodoch
05 | 02 | 2021 | sefredaktor


"Jeho podnecovanie povstania proti vláde Spojených štátov - ktoré narušilo pokojné odovzdanie moci - je najzávažnejším ústavným zločinom, aký kedy spáchal ktorýkoľvek prezident," píšu demokratickí poslanci. V päťstranovom dokumente ďalej uvádzajú, že žaloba je v súlade s ústavou a nepodlieha návrhu na zamietnutie.

V poradí druhý impeachment Trumpa sa začne v utorok 9. februára. Senátori budú najprv debatovať a následne hlasovať o tom, či je impeachment exprezidenta v súlade s ústavou USA. Prvýkrát čelil Trump pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát však ústavnú žalobu vtedy napokon odmietol.

Trumpovi stúpenci vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Joea Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opakovane burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a vyzýval ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump však popiera, že ich nabádal k násilnostiam.

 

Trump: Impeachment voči mne je absurdný, vyvoláva obrovský hnev v krajine
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump označil v utorok ústavnú žalobu (impeachment), ktorú voči nemu predložili demokratickí členovia Snemovne reprezentantov, za "absolútne absurdnú". Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr