S COVID-19 skončil v nemocnici aj analytik Smatana. Z jeho svedectva až mrazí
08 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Pandémia koronavírusu so sebou priniesla nielen tisícky mŕtvych, ale aj tých, ktorí o život bojujú v nemocnici. Patrí medzi nich aj zdravotnícky analytik Martin Smatana, ktorý svoj zážitok opísal v statuse na sociálnej sieti.


Koronavírusu sa zdravotnícky analytik Martin Smatana venuje od úplne prvých prípadov na Slovensku. Zákernou chorobou sa pred niekoľkými dňami však nakazil aj on. Z jeho slov, ktorými v statuse na sociálnej sieti opísal to, čo sa s ním dialo, až mrazí.
Existuje veľká šanca, že ak sa nakazíte covidom, čaká vás niečo podobné

„Myslel som si, že zbežne viem ako prebieha ochorenie či základná liečba koronavírusu. Osud bol asi iného názoru a doprial mi skúsenosť z prvej ruky, keďže som vírus začiatkom minulého týždňa dostal aj ja,“ píše v statuse Smatana, ktorý, hoci vždy poctivo dodržiaval opatrenia a snažil sa chrániť najlepšie ako vedel, skončil so stredne ťažkou formou na pľúcnom oddelení v Ružinove a v piatok ho po ôsmich dňoch prepustili do domácej liečby. Smatana vie, kde nebezpečný vírus dostal. „Musel som ísť podpísať jeden dokument, kde som strávil v rúšku a len s jednou osobou približne 15 minút. Osôbka bola bohužiaľ pozitívna (v tom čase netušila) a ja som vírusu už neušiel.“ Po domácom prehorúčkovaní sa do vysokých 40-tok a strate saturácie sa s dusením nakoniec dostal do nemocnice, kde začal postupom času archivovať lieky z jeho liečby.



„Existuje veľká šanca, že ak sa nakazíte, tak vás čaká niečo podobné. Ak niekto spochybňuje rúška, opatrenia alebo vakcíny a nevadí mu, že alternatíva môže byť tento zoznam liekov či injekcií na dennej báze, tak fakt nemám slov.“ píše varovne zdravotnícky analytik, podľa ktorého sa dá očakávať, že takých prípadov ako je on bude, bohužiaľ, len rásť. „Ja som sa síce domov z nemocnice vrátil, môj prvý spolu-ležiaci také šťastie nemal. Nemal ani 45,“ pridáva Smatana a zároveň verí, že sa čoskoro pristúpi k systémovým úpravám ohodnotenia zdravotníkov, ktorí bojujú s koronavírusom napriek obetiam v ich radoch a napriek ich už veľkému vyčerpaniu a preťaženiu. Musí to byť absolútna priorita ministerstva,“ píše v zdravotný analytik Martin Smatana.

Smatana: "Nie zdravotníctvo, ale zdravie občanov a ich bezpečnosť nie sú prioritou štátu"
Analytik Martin Smatana pre denník N napísal veľmi kritický názor. Uviedol v ňom, že jeho presvedčenie, že zdravotníctvo nie je prioritou tohto štátu, bol omyl. V skutočnosti totiž nie je prioritou štátu zdravie ľudí a ich bezpečnosť. Toto... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Michal Filek