Rakúsky premiér Kurz kritizuje byrokratický aparát EÚ, Viedeň by uvítala možnosť vyrábať ruské a čínske vakcíny
08 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Rakúsky konzervatívny premiér Sebastian Kurz je nespokojný s byrokraktickým štýlom práce Európskej liekovej agentúry (EMA) pri schvaľovaní vakcín, kvôli čomu sa únijné krajiny stali faktickými rukojemníkmi neschopnosti EÚ zabezpečiť dostatok vakcín pre občanov EÚ. V interview pre nemecký týždenník Welt am Sonntag rakúsky politik odsúdil nezmyselné tabuizovanie ruských a čínskych vakcín


„V prípade vakcín ide o ich účinnosť, bezpečnosť a rýchlu použiteľnosť, nie o geopolitický boj“ podčiarkol Sebastian Kurz s tým, že on sám by sa bez problémov nechal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V alebo čínskou vakcínou, preto je potrebné, aby EMA urýchlila svoju prácu. Dôležité je rýchlo získať čo najviac bezpečných vakcín. Žiadne „geopolitické tabu“ podľa Kurza nesmie brániť ani tomu, aby Rakúsko vyčlenilo vlastné výrobné kapacity domácich podnikov na výrobu ruských alebo čínskych vakcín.

Rakúsky premiér sa tak pripojil k línii maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa odmietol v tejto záležitosti podriadiť diktátu Bruselu a dohodol sa s Ruskom na dodávkach dvoch miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Predbežne bola v Maďarsku zaregistrovaná aj vakcína čínskeho výrobcu Sinopharm. Možnosti získania ruských alebo čínskych vakcín boli taktiež témou rokovania českého premiéra Andreja Babiša v Budapešti.

Najväčšie problémy s obstaraním vakcín má Ukrajina, kde sa vďaka dodávkam ruskej vakcíny Sputnik V očkuje prakticky len na území Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Zvyšok Ukrajiny z politických dôvodov tabuizuje ruskú vakcínu a spolieha sa na solidaritu EÚ, ktorá však nemá dostatok vakcín ani pre vlastné potreby, tobôž pre Ukrajinu.

Juhoafrická republika už odmieta očkovať vakcínou AstraZeneca
Juhoafrická republika (JAR) pozastavila plány na očkovanie svojich zdravotníckych pracovníkov v prvej línii vakcínou od konzorcia AstraZeneca/Oxford po tom, čo klinická štúdia ukázala, že táto vakcína nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR