Matovič chce od Sulíka vedieť, prečo nie sú nakúpené testy na testovanie detí
08 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v diskusnej relácii televízie TA3 V politike povedal, že sa bude rozprávať s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), prečo nie sú nakúpené testy, pri ktorých sa robí výter len z prednej časti nosa. Tieto testy bude používať pri testovaní detí Rakúsko


„Pred dvoma týždňami som o tom hovoril na tlačovej besede a požiadal ministerstvo zdravotníctva, aby zadalo objednávku voči Správe štátnych hmotných rezerv. Ako sa priebežne informujem, tak stále súťaž nebola spustená. Takže budem sa pýtať v podstate nadriadeného štátnych hmotných rezerv, ministra hospodárstva, že čo sa tu zasa deje. Prečo tie testy nie sú zabezpečené,“ uviedol Matovič.

Premiér v relácii tiež informoval, že sa s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) rozprával o prioritizácii učiteľov pri očkovaní na ochorenie COVID-19.

„Tak, aby učiteľ, ktorý do triedy príde, aby nežil v strachu, že sa môže pri výkone svojho povolania nakaziť,“ pokračoval Matovič.

Na čom sa dohodli by mal minister zdravotníctva oznámiť v pondelok 8. februára.

Baránek: "Prečo neliečime Ivermectinom? Za zbytočné úmrtia sa musí niekto zodpovedať!"
Testovanie a lieky, ktoré môžu zachrániť ľudské životy nakazených na Covid je na Slovensku pálčivou témou už niekoľko dní. Svoj názor na ňu má aj politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Poslanci OĽaNO sa pri voľbe špeciálneho prokurátora rozhodovali medzi Kyselom a Lipšicom.

Poslanecký klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa pri voľbe špeciálneho prokurátora rozhodoval medzi Petrom Kyselom a Danielom Lipšicom. V relácii televízie TA3 V politike to dnes povedal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

„Vo finále sa poslanecký klub rozhodol a väčšina zahlasovala za Daniela Lipšica. Ja si myslím, že to bol transparentný a dobrý proces,“ uviedol Matovič.

Premiér verí, že nový špeciálny prokurátor bude nezávislý a „má čo robiť, aby tomu uverili aj voliči opozičných strán“.

Danielovi Lipšicovi odovzdalo v piatok 5. februára svoj hlas 79 poslancov Národnej rady SR (NR SR). Lipšic vo voľbe ako jediný neprokurátor uspel medzi prokurátormi Petrom Kyselom, Jánom Šantom a Vasiľom Špirkom.

Advokát Weis: "Nevyhnutná životná potreba" je našou univerzálnou priepustkou
Známy advokát Peter Weis sa zamýšľa nad slovným spojením "univerzálna životná potreba". Status uverejnil na stránke advokátskej kancelárie Weis a Partners. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Michal Filek


Premiér o Sulíkovi: Na vyvodenie zodpovednosti bude čas do budúcna

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nechce ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) odvolať pre súčasnú situáciu, ktorej musí Slovensko čeliť pre pandémiu nového koronavírusu. Ako povedal v nedeľnej politickej diskusnej relácii televízie TA3 V politike, na vyvodenie zodpovednosti bude čas do budúcna.

Na rokovaniach vlády sa nezúčastnil, lebo nechcel byť príčinou treníc. Čakal, že SaS bude robiť „svoje divadielko“. Púšťať deti do škôl nepovažuje za dobré rozhodnutie. Matovič by bol opatrnejší, ale celé Slovensko podľa neho volalo po tom, aby sa počúvali odborníci.

Bude sledovať, či na základe COVID automatu čísla klesnú. Za zlými číslami vidí to, že Sulík nakúpil testy na celoplošné testovanie neskoro a tiež britskú mutáciu. Myslí si, že bez antigénového testovania by bola situácia okolo nového koronavírusu násobne horšia. Sulíka sa rovnako plánuje pýtať, prečo ešte nie sú nakúpené menšie testy, ktorými by sa mohli testovať deti na školách.

„Myslím si, že pri päťeurovej náhrade si väčšina samospráv de facto zarobí na tom testovaní, ale im ešte nejaké peniažky zostanú. Áno, v niektorých prípadoch, keď im tam mimoriadne málo ľudí príde, tak vtedy prerobia. Ale vtedy sa treba dohodnúť s vedľajšou obcou, spojiť sa dokopy,“ poznamenal na margo sťažností zo strany samospráv.

Povinné testovanie každý týždeň porušuje ľudské práva, tvrdí mimovládna organizácia
Povinné testovanie na týždennej báze porušuje ľudské práva. Tvrdí to mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP). Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Gabriel Matta / TASR


Starostom, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať rozhodnutia vlády, môže podľa jeho slov hroziť „kriminál“. Za hlavným hygienikom Jánom Mikasom si Matovič stojí, aj keď je „nominantom bývalej vlády“. Predpokladá, že kauza medzi Úradom verejného zdravotníctva SR a generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom skončí na Ústavnom súde SR. Poznamenal, že Mikas je „človek na správnom mieste“. Zdôraznil, že asi 5000 žiadostí o udelenie výnimiek prišlo z Ministerstva hospodárstva SR.

Skutočným dôvodom referenda je podľa premiéra to, že sa predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini boja. Tvrdí, že chcú návrat mafie k moci a tiež chcú, aby ľudia, ktorí sú vo väzbe, sa dostali na slobodu. Podľa Matoviča využívajú nepriaznivú situáciu v súvislosti s pandémiou.

Odmietnuť stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom by Matovič považoval za škodu pre Slovensko. Macronovi daroval testy špeciálne na britskú mutáciu. Okrem pandémie hovorili aj o jadrovej energii. Poznamenal, že Macron je človek kompromisu, s ktorým si veľmi dobre rozumie. Sympatizuje tiež s názorom Macrona na posilňovanie strategickej autonómie Európy, najmä v oblasti obrany, ale napríklad aj v oblasti zdravotníctva.

Na margo voľby špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica povedal, že mu drží palce, aby bol statočný a dobrý prokurátor. Verí, že bude nezávislý.

Prichádza doba temna, píše Blaha. "Budú zastrašovať, likvidovať, zatvárať"
"Ak náhodou nechceš preberať primitívnu americkú propagandu a kopať do Ruska, si dezinformátor. Budú ťa zastrašovať, likvidovať, zatvárať. Pozor, tu končí každá sranda," píše v najnovšom statuse na facebooku Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Michal Filek