Ak by vláda v novembri konala, tak by dnes mnohí ešte žili, tvrdí dátový analytik
08 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Tak už teda vieme, čo sa dialo v decembri a januári! Podľa dátového analytika Richarda Kollára "absencia lockdownu a iných prísnych opatrení" (pozn. red. HD po jesennom dobrovoľne povinnom celoplošnom testovaní)  "spôsobila to, že máme dnes viac ako 5000 mŕtvych."


"Stačili testy Čekanovkami v stredu. A odvtedy je vlastne už všetko jasné. Ak bolo na Slovensku v priemere v stredu 3.2.2021 cca. 73 percent britského variantu vírusu SARS-CoV-2, tak už zhruba vieme, ako to bolo pred tým." Vysvetľuje Richard Kollár v statuse na sociálnej sieti.

Šokujúce zistenia Richarda Kollára: Antigénové testy nie sú určené pre bezpríznakových ľudí!
Slovenský premiér sa ako prvý odhodlal pretestovať na koronavírus všetkých obyvateľov. Má na to síce podporu v koalícii, odborníci ale vravia niečo iné. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Reprofoto Fb (@Richard Kollár)


"Vtedy to vlastne poriadne začalo, koncom novembra. V období bezvládia. Je to v skutočnosti smutný príbeh, lebo tie plné nemocnice neskôr (kde to percento je kvôli selektívnemu biasu vyššie) sa s veľkou pravdepodobnosťou zaplnili práve týmito ľuďmi s UK variantom." Píše Kollár v komentovanej časti svojho statusu.

"Čiže absencia lockdownu a iných prísnych opatrení spôsobila to, že máme dnes viac ako 5000 mŕtvych.
Vtedy sme potrebovali opatrenia a preto sme mali neskôr takú vysokú úmrtnosť." Smutne a drsno zverejňuje svoje analytické zistenie Kollár.

"A preto lockdown v Rakúsku, Maďarsku, či Poľsku zabral. A preto sú na tom teraz oveľa lepšie. Lebo Vianoce. Lebo Silvester. Lebo predvianočné nákupy, návštevy a všetko to okolo toho." Dodáva.

Richard Kollár vysvetľuje, že "časovanie opatrení je kľúčové, my sme to naše brutálne zmeškali. Našťastie, hroby už sú vykopané a nemusíme už nikoho posielať ich kopať, toľko hrobov by jeden človek ani vykopať nestihol, najmä v zime je to dosť ťažká práca. Aj keď teda, tie nemocnice sú stále plné a mnohí budú ešte ďalej zomierať."

Analytik Kollár o boji s covidom: "Krajčí trepe hovadiny, ale konečne sa zmenilo nastavenie"
Matematik Richard Kollár z Dáta bez pátosu včera napísal o prelomovom dni. Následne na sociálnej sieti tento kritik postupu vlády pri zvládaní pandémie vysvetlil, ako to v skutočnosti myslel. Ešte vraj zďaleka nemáme vyhrané. Podstatné však je,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Michal Filek


"Vieme, že Slovensko je cca. tri týždne oneskorené za Veľkou Britániou a týždeň za Írskom. Ale sme cca. o tri týždne pred Švajčiarskom a Dánskom. V tejto skupine sme v strede. Krajiny okolo nás na tom budú podobne, v Česku to môže byť tak o týždeň posunuté, odhadujem tam tak 50 percent medzi pozitívnymi PCR vzorkami.
Pri pohľade na mapu Slovenska to v Maďarsku a možno aj Rakúsku bude asi podobne ako u nás. Poľsko by mohlo byť oneskorené viac. Škoda, že nám tieto informácie nepriniesli vládni analytici (ale je to tým, že musia riešiť iné veci a je ich extrémne málo, zišlo by sa im tak 20-40 ľudí navyše, ak by niekoho zaujímalo, prečo)."

Sám Kollár však upozorňuje, že "toto všetko je odhad z jednodňových dát, potrebujeme ich trochu viac za dlhšie obdobie, ale tie odhady by približne mali sedieť, teda aspoň ak nemáme v dátach zásadnú anomáliu (to sa stáva). Len ukazujem, ako aj kúsok dát, keď sa dobre skombinuje v dátami zo sveta povie strašne veľa. Aj toho, čo niekedy nechceme vedieť."

Na záver statusu Kollár odporúča či konštatuje: "Mali by sme začať robiť veci poriadne. Vedci a odborníci v iniciatíve Veda pomáha - COVID-19, odborné konzílium, lekárske združenia. Všetci čítali situáciu dobre. Máme u nás kapacity, ktoré vedia veci posúdiť odborne. Len je škoda, že ich nepočúvajú niektorí členovia vlády. Už by mohli pochopiť, že je čas to odovzdať iným."

Matematik Kollár: Pre samoľúbosť zbytočne zomierajú ľudia
Premiér Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčím ignorujú názory lekárov aj vedcov na celoplošné testovanie. Odborníci sú už z toho znechutení a unavení. Matematik Richard Kollár sa preto pýta, dokedy to bude pokračovať. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík