Svetové ceny potravín rapídne stúpajú, upozorňuje OSN
07 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Svetové ceny potravín vzrástli už ôsmy mesiac za sebou, a to na čele s obilninami, rastlinnými olejmi a cukrom, uviedla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN, informuje portál RT.


FAO uviedla, že jej index cien potravín zaznamenal od decembra nárast o 4,3 percenta a dosiahol tak najvyššiu úroveň od júla 2014. Index sleduje mesačné zmeny v medzinárodných cenách potravinových komodít, s ktorými sa bežne obchoduje.

Index cien obilnín zaznamenal prudký nárast o 7,1 percenta. Ceny kukurice stúpli o 11,2 percenta a teraz sú o 42,3 percenta nad úrovňou z januára 2020, „čo odráža čoraz prísnejšie globálne ponuky v dôsledku podstatných nákupov zo strany Číny a nižších odhadov produkcie a zásob v Spojených štátoch amerických..“



Správa tiež uviedla, že pšenica vzrástla o 6,8 percenta vďaka silnému svetovému dopytu a očakávaniam zníženého predaja zo strany Ruska, keď sa jej vývozné clo na pšenicu v marci 2021 zdvojnásobí. Silný rast cien tejto plodiny podporil silný dopyt po ryži zo strany ázijských a afrických kupujúcich.

Rastlinný olej sa v januári predával o 5,8 percenta drahšie ako v decembri, čo predstavuje najvyššiu cenu od mája 2012. Index cien cukru bol o 8,1 percenta vyšší ako v decembri, pretože silný globálny dopyt po dovoze podnietil obavy z nižšej dostupnosti v dôsledku zhoršenia vyhliadok na úrodu v Európskej únii, v Rusku a Thajsku, ako aj v dôsledku suchých poveternostných podmienok v Južnej Amerike.

USA zase strašia: Jadrová vojna s Ruskom alebo Čínou je reálnou možnosťou
Šéf strategického velenia USA varuje, že jadrová vojna s Ruskom alebo Čínou je „skutočnou možnosťou“. Poukazuje na údajne „destabilizujúce“ správanie amerických rivalov a tvrdí, že Pentagón vraj nie je „uviaznutý v studenej vojne“, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár