Harabin: Lipšic nemá justičnú ani prokurátorskú skúšku, ako môže byť špeciálny prokurátor?
07 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Štefan Harabin dopredu upozorňoval, že zvolením Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora poslanci porušia zákon. Teraz im to vo videu na sociálnej sieti pripomína znova.


Bývalý minister spravodlivosti a predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin stále nechápe, ako mohli poslanci zvoliť Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora. Káuz, ktoré sú s ním spájané je totiž veľa a navyše to podľa zákona ani nebolo možné.
Parlament zvolil človeka vo výkone trestu odňatia slobody

"Kollár, podvodný plagiátor a díler drog, prijme sľub na špeciálneho prokurátora od Lipšica, podvodníka a zlodeja, toho času v podmienečnom výkone trestu odňatia slobody?“ pýta sa Harabin, podľa ktorého funkčné obdobie špeciálneho prokurátora sa začína v zmysle zákona o prokurátoroch zložením sľubu do rúk predsedu parlamentu.

„Podľa tohto zákona sa za bezúhonného nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a za závažný zločin, respektíve zneužitia právomoci verejného činiteľa a korupcie. Aj v tom prípade, keď takéto odsúdenie bolo zahladené,“ vysvetľuje Harabin.

Dodáva, že Lipšic, keďže je v podmienečnom výkone trestu odňatia slobody a vo výkone trestu zákazu viesť motorové vozidlá všetkého druhu, nesplnil podmienku bezúhonnosti, a preto nemohol byť v súlade s právnym poriadkom volený za špeciálneho prokurátora.



Za bezúhonného sa na účely tohto zákona považuje aj ten, kto bol odsúdený za nedbanlivostný trestný čin, i keď je ešte vo výkone trestu. „Na toto zákonodarci zabudli, a tak sa stalo, že parlament Lipšica zvolil, teda zvolil človeka vo výkone trestu odňatia slobody,“ konštatuje Harabin.

Ak chce Kollár postupovať v zmysle článku 2 odsek 2 ústavy, podľa ktorého štátne úrady môžu konať iba na základe ústavy a v jej medziach, nesmie od Lipšica prijať sľub, lebo nesplnil podmienku bezúhonnosti.

„Na Lipšica už bolo podané trestné oznámenie, lebo je dôvode podozrivý z podvodnej korupcie, keď spoločne uzavreli s Krajniakom fiktívnu zmluvu na právnu pomoc s motívom získať bezpečnostnú previerku na Prísne tajné. Vyšetrovanie v tomto prípade bude dozorovať jeho podriadený. Môže mať takýto prokurátorský dozor čo i len náznak nezávislosti, apolitickosti?“ pýta sa Harabin.

Zvolenie Lipšica za špeciálneho prokurátora je chybou, myslí si už aj progresívna Bihariová
Zvolenie Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora je chybou, napísala na sociálnej sieti líderka Progresívneho Slovenska. Systém našich ľud“, ktorý sa táto koalícia veľmi rýchlo naučila od predchádzajúcej vlády, dnes dotiahli do... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Petra Demková

Ani jeden príčetný prokurátor nebude Lipšica akceptovať

Už toto podvodné korupčné správanie malo byť podľa Harabina dôvodom rozhodnutia príslušného súdu počas skúšobnej doby o premenení podmienečného trestu odňatia slobody na nepodmienečný. „Lebo sa nesprával bezúhonne a zjavne podvádzal. Bude potom riadiť špeciálnu prokuratúru z výkonu trestu odňatia slobody? Alebo dostane Lipšic hneď individuálnu amnestiu od Čaputovej? Keď áno, nebude to náhodou super korupcia?  Bude Lipšic počúvať probačného úradníka, ku ktorému sa má chodiť hlásiť pri riadení špeciálnej prokuratúry?“ kladie niekoľko vážnych otázok paragrafmi podkutý Harabin.

„Uvidíme, či Lipšic bude trestne stíhať ministra školstva Gröhlinga minimálne za spáchanie trestných činov apartheidu a diskriminácie skupiny osôb, zneužívania právomoci verejného činiteľa a nátlaku, lebo nie je možné rozlične zaobchádza so zaočkovanými a nezaočkovanými rodičmi pri povinnej školskej dochádzke detí,“ tvrdí.

V Lipšicovi dostala podľa Harabina špeciálna prokuratúra už aj po formálnej stránke jasnú podobu nacistického Hitlerovho ľudového súdu. „U Lipšica ide o Pyrhovo víťazstvo, lebo nasledujúcim víťazstvom bude už len jeho definitívny koniec a tiež koniec špeciálnej prokuratúry. Ani jeden príčetný prokurátor ho nebude akceptovať, pretože nemá justičnú skúšku ani prokurátorskú skúšku a nie je prokurátor,“ dodáva Harabin.

Belousovová: Matovič s Lipšicom majú spoločné hobby - pomstu s príchuťou sadizmu
06 | 02 | 2021 | sefredaktor