Die Presse: Expolitik slovenským protimafiánskym prokurátorom
07 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky denník Die Presse upriamil svoju pozornosť na voľbu špeciálneho prokurátora na Slovensku . Píše, že Daniel Lipšic v minulosti zastával ministerské posty, a tiež konštatuje, že sa vníma ako kontroverzná osoba. Známy je okrem iného aj ako advokát pozostalých po zavraždenom investigatívnom novinárovi Jánovi Kuciakovi.


Die Presse informuje,  že slovenský parlament zvolil v piatok večer bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica na čelo Špeciálnej prokuratúry, ktorá sa venuje oblasti organizovanej kriminality a politických zločinov.  Rakúske noviny tiež pripomínajú, že ešte predtým vládna štvorkoalícia pod vedením populisticko-konzevatívneho premiéra Igora Matoviča presadila spornú zmenu zákona, aby mohol známy advokát Daniel Lipšic vôbec kandidovať na politicky brizantnú funkciu.


 


Rakúske noviny pripomínajú, že doposiaľ sa podľa pôvodnej predlohy zákona mohli o post špeciálneho prokurátora uchádzať len štátni prokurátori. Lipšic bol jediný kandidát - neprokurátor, ktorý mal záujem o túto funkciu. Die Presse tiež poukazuje na to, že vládna koalícia sa doposiaľ vehementne bránila obvineniam, že k zmene zákona došlo len preto, aby bol šitý presne na mieru želaného kandidáta Lipšica. Zákon tak politici začali volať „Lex Lipšic“.


Advokát pozostalých po zavraždenom novinárovi


Podľa Die Presse je Daniel Lipšic známy v zahraničí ako advokát pozostalých po v roku 2018 zavraždenom slovenskom investigatívnom novinárovi Jánovi Kuciakovi. Lipšic, ktorý je tiež zakladateľom malej kresťanskodemokratickej strany, zastupoval v súdnych procesoch s politickým kontextom aj nejedného politika súčasnej vládnej koalície.


Špeciálna prokuratúra, ako ďalej pripomínajú rakúske noviny, vznikla v roku 2004 práve z iniciatívy Lipšica, ktorý bol vtedy ministrom spravodlivosti. Jej úlohou bol boj proti mafiánskym skupinám. Medzičasom dostala do kompetencie aj všetky politické delikty ako extrémizmus či vážne prípady korupcie. Predseda slovenskej vlády Igor Matovič, ktorý je vo vládnej pozícii od marca 2020, často používa slovo „mafia“ v súvislosti s prechádzajúcou vládou vedenou sociálnymi demokratmi a s ich korupčnými kauzami.


Aj mimovládne organizácie, ako napríklad iniciatíva Zastavme korupciu, ešte pred parlamentným hlasovaním o špeciálnom prokurátorovi varovali, že zvolenie práve Daniela Lipšica by bol zlý signál pre nezávislosť slovenskej justície, uzatvárajú rakúske noviny Die Presse.  Voľbe špeciálneho prokurátora na Slovensku sa venujú aj noviny Volksblatt.