Baránek: Pribúdajú ľudia, ktorí nemajú čo stratiť, preto referendum môže byť úspešné
07 | 02 | 2021 I sefredaktor
Analytik Ján Baránek poukázal na sociálny rozvrat na Slovensku spôsobený neschopnosťou vlády riešiť efektívne problémy. "Ľudia padajú pod hranicu chudoby, padajú na hubu," zdôraznil v  diskusnej relácii v TA3. 

Okrem rozvratu v psychickom zdraví obyvateľstva analytik pripomenul verejne ventilované animozity medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom, ako aj podmieňovanie otvorenia škôl splnením svojich požiadaviek. "Nepoznám prípad v histórii, že by si premiér bral deti za rukojemníkov," skonštatoval.

Matovič si podľa Baránka musí uvedomiť, že je zodpovedný za činnosť celej vlády a nemôže viniť jednotlivých jej členov z chýb bez toho, aby časť zodpovednosť padala na neho. Jeho povinnosťou je, myslí si analytik, chyby naprávať. "Premiér sa stále správa sa ako aktivista. Keď bude historia hodnotiť túto vládu, nikto si nespomenie, že Sulík neobjednal testy," zdôraznil.

Baránek kritizoval "masívnu nekompetentnosť" v rezorte zdravotníctva, vrátane najnovšieho kroku ministra Krajčího, ktorý odvolal dlhoročného úspešného šéfa košického kardiocentra  a nahradil ho odborníkom na hutníctvo. "Aj Stalin mal viac rozumu a neodvolal v kľúčových momentoch vojny maršála Žukova," podčiarkol.

Referendum o predčasných voľbách, ktoré organizuje opozícia má podľa analytika nádej na úspech, pretože zhoršujúca sa sociálna situácia čoraz väčšieho množstva ľudí môže vyústiť do protestného hlasovania. "Pribúdajú ľudia, ktorí nemajú čo stratiť. Preto referendum môže byť úspešné -  ak bude postavené ako o referendum prežití," myslí si analytik.

Vláda podľa Baránka môže neustále predlžovať výnimočný stav, ale ľudia  môžu pristúpiť  síce k pasívnym, ale účinným formám protestu: môžu napríklad prestať platiť dane, alebo prestať chodiť do roboty. "Ak ste v situácii, že nemáte čo stratiť, siahnete po hocičom," konštatoval J.Baránek.