Šéf Slovenskej lekárskej komory Kollár: Pre nedostatok injekcií sme zbytočne vyhodili tisícky vakcín
06 | 02 | 2021 I editor01hd
Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár hovorí, že o probléme s nedostatkom vhodných striekačiek vedel už v apríli 2020 a márne na to upozorňoval krízový štáb, informuje portál ereport.sk. V dôsledku toho skončili tisícky vakcín v kanáli.

„Keď zo šiestich možných dávok spravíte len päť a okolo 100-tisíc ľudí bolo zaočkovaných v tomto období, tak si to vieme ľahko zrátať, koľko tisíc dávok sme vyhodili. Koľko ľudských životov sme možno mohli týmto jednoduchým krokom zachrániť,” hovorí Kollár. Striekačky mal zabezpečovať štát, nie nemocnice.

Nevieme využiť všetky vakcinačné dávky. Na Slovensku totiž chýbajú špeciálne injekčné striekačky s malým mŕtvym priestorom, pomocou ktorých sa dajú vytiahnuť z fľaštičky všetky dávky očkovacej tekutiny. Keďže v januári ich bol nedostatok, nemocnice očkovali tak, že z jednej ampulky využili iba päť zo šiestich jednotiek. Pre veľký dopyt museli čakať na objednané striekačky niekoľko týždňov, píše ereport.sk.

Mesík: Vláda a jej karpatskí vedci usilovne sabotujú dostupnosť ivermectinu na Slovensku
06 | 02 | 2021 | sefredaktor


Jedného výrobcu vakcinačných komponentov máme priamo na Slovensku v Starej Turej. Spoločnosť Chirana T. Injecta vyváža dlhé striekačky do celej Európy, objednávku od našej vlády však dostala až teraz. Podľa šéfa lekárskej komory Kollára štát nepochopiteľne zaspal.

„Mali sme myslieť na to podstatne skôr. Ja som o tom probléme vedel už v apríli, keď som hovoril s generálnym riaditeľom Chirany. Okrem iného sme sa bavili aj o injekčných striekačkách a oni sa divili, že začínajú mať z celej Európy navýšené objednávky a Slovensko nič!” približuje Kollár.

Na krízovom štábe upozorňoval, že ak príde vakcína, je potrebné myslieť na striekačky a treba sa na to pripraviť dostatočne včas. "Viem, že opakovane boli kompetentní vyzvaní aj zo strany vedenia Chirany, aby sme sa predzásobili skôr, pokiaľ ešte nemajú plné kapacity. Dnes už vieme, ako to dopadlo. Je to obrovské zlyhanie systému a som z toho veľmi smutný” dodáva lekár.

Ivermectin môže lacno a rýchlo liečiť COVID-19. Vláda SR však koná neskoro, pomaly a nedostatočne
Liek Ivermectin môže zmierňovať alebo úplne liečiť ochorenie COVID-19. Slovenská vláda a ministerstvo zdravotníctva však začali s obstarávaním lieku príliš neskoro a v nedostatočných množstvách. Vyplýva to z uniknutej komunikácie ministerstva,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Kollár pripomína, že je obrovská škoda, keď až po piatich týždňoch očkovania zisťujeme, že máme nedostatok vhodných injekcií. "Je to neospravedlniteľné a je to veľká škoda,” vyhlásil šéf lekárskej komory.

Lekár Török: Ivermectin na sebe úspešne vyskúšali aj slovenskí lekári s ochorením Covid-19
05 | 02 | 2021 | Timotej Dudka