Postmajdanská Ukrajina bude slúžiť ako varovný príbeh pre Rusko, tvrdia západní odborníci
06 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Mnoho ruských liberálov a zahraničných odborníkov považovalo ukrajinský Majdan v roku 2014 za udalosť, ktorá by mohla inšpirovať zmeny v Moskve. Dnes, keď sa čoraz nefunkčnejší Kyjev usiluje o slobodu slova, to skôr vyzerá ako varovný príbeh, informuje portál RT.


V máji 2014 novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko sľúbil, že svojej krajine rýchlo prinesie mier. "Protiteroristická operácia nemôže a nemala by trvať dva alebo tri mesiace. Mala by a bude trvať hodiny," uviedol.

Po takmer 60 000 hodinách neskôr vojna stále pokračuje. Porošenkov nástupca Volodymyr Zelenskyj podobne prisľúbil ukončenie bojov. „Mojím hlavným cieľom je, že chcem ukončiť vojnu. Toto je moje poslanie v priebehu týchto piatich rokov,“ povedal. Rovnako neúspešný bol aj on.

Zelenskyj rázne porazil Porošenka v prezidentských voľbách v roku 2020 tým, že sa predstavil ako kandidát nielen mieru, ale aj národnej jednoty. Dokázal získať hlasy veľkého počtu rusky hovoriacich Ukrajincov na juhu a východe krajiny. Bohužiaľ, odvtedy Zelenskyj týchto voličov nejeden raz zradil.

Vdova po teroristovi z London Bridge dostala 15 000 libier, zatiaľ čo rodiny obetí nič
Vdova po vodcovi teroristického útoku na moste London Bridge získala za právnu pomoc odmenu vo výške viac ako 15 000 libier, zatiaľ čo rodinám obetí boli odopreté verejné prostriedky, informuje portál The Mirror. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Nielenže neurobil žiadny z krokov potrebných na ukončenie vojny - predovšetkým ide o ústupky požadované v dohodách z Minsku II z roku 2015 -, ale jeho vláda tiež ďalej potláčala jazykové práva rusky hovoriacich Ukrajincov a teraz pristupuje k ďalším opatreniam.

V januári 2020 sa liberálni ruskí učenci zoradili, aby ocenili prezidentov novoročný prejav. Zelenskyj údajne propagoval obraz národnej jednoty v snahe prekonať jazykové a iné rozdiely, ktoré boli zdôraznené nacionalistickou politikou jeho predchodcu. „Nezáleží na tom, ako sa volá vaša ulica, ak je čistá a vyasfaltovaná,“ uviedol Zelenskyj, ktorý akoby naznačoval, že jeho vláda ukončí zvyk meniť názvy ulíc pomenovaných po komunistických hrdinoch na pomenovania po nacistoch ako Stepan Bandera.

V skutočnosti to tak nebolo. Zelenskyj nielenže nedokázal zabezpečiť čisté a vyasfaltované ulice, ale odvtedy je zrejmé, že to, čo mal skutočne na mysli, nebolo ukončenie násilnej ukrajinizáciu, ale že rusky hovoriaci občania by mali jednoducho mlčať a prestať sa sťažovať, pretože koniec-koncov, na ničom z toho vlastne „nezáleží“.

České médiá: Chmelár sa hanbí za Matoviča a SNS požaduje vakcínu Sputnik V
Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Paríž, pričom počas tlačovej konferencie mu francúzsky prezident Emmanuel Macron držal nad hlavou dáždnik po tom, čo začalo pršať. Politológ Eduard Chmelár tento incident označil za "hanbu na sto rokov",... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár