Matovič sa bojí ľudí. Boj o predčasné voľby bude surový
06 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Petičná akcia za vypísanie referenda o predčasných voľbách sa stáva hlavnou politickou témou. Slovensko sa musí pripraviť na surový politický zápas, v hre je porušovanie zákona, ústavy a potláčanie občianskych práv.

Ktorá veta je pravdivá - A alebo B?

Veta A: Igor Matovič sa bojí o ľudské životy, a preto predlžuje núdzový stav.

Veta B: Igor Matovič sa bojí ľudí, a preto predlžuje núdzový stav.

Aj keď môže platiť A aj B zároveň, oveľa pravdepodobnejšie je, že predlžovanie núdzového stavu súvisí výlučne so strachom premiéra z ľudí, nie o ľudí. Ešte nikdy sa totiž za uplynulých 30 rokov nestalo, aby vláda a jej predseda tak rýchlo stratili podporu ľudí a aby si v priebehu necelého roka poštval režim takmer všetky sociálne vrstvy.

Blaha: Jediná cesta ako sa zbaviť Matoviča je referendum o predčasných voľbách
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Igor Matovič vie, že ak by v krajine nezaviedol núdzový stav, ľudia by nielen zaplnili ulice a protestovali, ale by aj vo veľkom zbierali podpisy pod petičnú akciu za vypísanie referenda o predčasných voľbách. V súčasnej situácii a pri aktuálnej hladine voličského hnevu by nebolo za normálnych okolností najmenším problémom zozbierať zákonom požadovaných 350 tisíc podpisov. Tým sa dostávame k druhej strane rovnice.

Opozícia nevedela od leta rozlúsknuť rébus, ako sa prepracovať k zbieraniu podpisov. Stála totiž pred dvoma problémami. Jeden bol technický, druhý politický. Technický problém spočíval v tom, že s ohľadom na núdzový stav bolo nemožné poslať do ulíc zberačov podpisov s petičnými hárkami. Naveľa sa im podarilo vymyslieť, že ľudia si môžu stiahnuť petičný hárok z internetu a vyplnený ho poslať na adresu špeciálne zriadeného P. O. Boxu. Smer dokonca ide ďalej, pošle ľudom petičné hárky aj spätné obálky a zaplatí náklady na poštovné.

Fico: Smer podporuje referendum o predčasných voľbách. Ľudom uhradí náklady na zber podpisov
05 | 02 | 2021 | editor01hd


Politický problém bol ešte zložitejší. Opozičné strany medzi sebou súťažili, kto sa stane nositeľom témy referenda. Spočiatku sa zdalo, že sa lídrom stane Hlas Petra Pellegriniho, no napokon sa musel stiahnuť a posadiť sa za stôl ako rovný s rovnými so Smerom a SNS. Ešte zložitejšia bola iná otázka. Smer a SNS si neboli istí, či Hlas po prípadnom úspechu celej akcie nezradí a nespojí sa s Progresívnym Slovenskom, SaS a dajme tomu Sme rodina. Zrejme až vyjasnenie si tohto zádrhu presvedčilo Roberta Fica, aby sa do petičnej akcie vložil s plnou silou.

Nasrdenosť slovenskej verejnosti je naozaj obrovská, a preto je očividné, že petičná akcia a referendum budú nočnou morou Igora Matoviča. Má strach, ale to neznamená, že v dôsledku toho stratil inštinkty a pud sebazáchovy. Práve naopak, bude robiť všetko pre to, aby petičnú akciu, referendum a jeho prípadné pozitívne výsledky sabotoval. V tomto ohľade bude mať aj spoľahlivých spojencov z radov Za ľudí a Sme rodina, ktorí sú podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky nezvoliteľní.

Kocky sú hodené a veľká politická partia sa začala. Treba sa pripraviť na to, že najmä režim Igora Matoviča v nej bude hrať nevyberanými a asi aj nezákonnými prostriedkami.

Matovičova sestra si všíma náhlu zmenu postoja vládnych kruhov k Rusku
06 | 02 | 2021 | sefredaktor