Fajčiari si za e-cigarety v Nemecku priplatia
06 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Fajčenie bude v Nemecku od budúceho roka podstatne drahšie. Nemecký minister financií Scholz chce po prvýkrát zdaniť aj fajčiarov e-cigariet, píše časopis Der Spiegel.


Nemecký spolkový minister financií Olaf Scholz (SPD) plánuje podľa informácií časopisu Der Spiegel výrazné zvýšenie dane z tabaku. Od 1. januára 2022 má daň každoročne zvyšovať, a to päť rokov. Daň na jeden balíček s 20 cigaretami  by podľa koncepcie Scholza mala predstavovať  zvýšenie ceny cigariet o  5 centov za rok, v prípade  tzv. šúľacieho tabaku do 15 centov na jedno balenie. V závislosti od toho porastie aj cena za cigár.


Okrem klasických tabakových výrobkov chce minister Scholz po prvýkrát zdaniť aj populárne elektronické cigarety. Každý krok k zvýšeniu dane z tabaku prinesie do nemeckej štátnej pokladnice dve miliardy eur. Minister financií chce dať návrh zákona do rezortného hlasovania v najbližších dňoch.


S nárastom počíta aj tabakový priemysel. Dúfa, že postupným zvyšovaním  si spotrebitelia skôr zvyknú na nárast cien a neprestanú hneď s fajčením. Skúsenosti ukazujú, že tabakové podniky v tieni zvyšovania daní navyšujú aj svoje ceny, aby si tak vylepšili svoj podnikový výsledok, dodáva nemecký časopis Der Spiegel.