Krajčí vymenil riaditeľa kardiologického ústavu za hutníka
05 | 02 | 2021 I sefredaktor
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) dosadil na post generálneho riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) hutníka. Minister vymenil doterajšieho šéfa Františka Sabola za Antona Juru, ktorý je podľa rezortu zdravotníctva "má dlhoročnú prax v špičkovom riadení v prevažne priemyselných spoločnostiach na Slovensku, ale aj v USA a Kanade." Informovala TASR.

Podporu odvolanému riaditeľovi a predsedovi predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Františkovi Sabolovi  vyjadrili  zamestnanci VÚSCH, odborári, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach aj vedenie mesta.

Na priečelí budovy zamestnanci umiestnili transparenty s nápisom "Nášho generálneho riaditeľa si nedáme!". "Stretli sme sa tu, aby sme prejavili svoju plnú podporu nášmu generálnemu riaditeľovi. Nevieme a nechceme si predstaviť, žeby v časoch pandémie, keď ohrozujeme svoje zdravie a životy, keď bojujeme za život našich pacientov, vystriedal pri kormidle tohto špičkového ústavu profesora kardiochirurgie študovaný hutník bez akejkoľvek skúsenosti v zdravotníctve," povedal člen dozornej rady volený zamestnancami Ján Luczy.

Jura je podľa rezortu skúseným manažérom v oblasti krízového manažmentu, ekonomického riadenia a v projektovom riadení zmien.  Nové vedenie má inštitúciu viesť do ukončenia výberového konania, ktoré rezort plánuje vyhlásiť v blízkej dobe. „Verím, že aj vďaka tomu sa podarí manažmentu pritiahnuť naspäť do nemocnice špičkových odborníkov, ktorí v uplynulých rokoch z VÚSCH odišli," povedal  Krajčí.

„Je to rozhodnutie neodôvodniteľné, nesprávne a skutočne politicky hlúpe,“ uviedol v reakcii exminister zdravotníctva a zároveň bývalý primátor Košíc Richard Raši.