V noci na Floride havaroval Black Hawk - nákupný sen ministra Naďa. Na palube boli traja vojaci
04 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Pátracia akcia ešte pokračuje, momentálne nie je možno potvrdiť počet prípadných obetí havárie vrtuľníka UH-60 Black Hawk, patriaceho americkej Národnej garde.


Ponuku na 50 miliónov dolárov od USA aktuálne plánuje rezort obrany pod vedením ministra Naďa využiť na kúpu dvoch vojenských viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk s výbavou a dovybavenie ďalších dvoch, ktoré už vlastní. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to podľa webu zwebu.cz uviedol ešte v decembri v rozhovore pre TASR

Pritom Black Hawky majú za sebou aj niekoľko havárií, o ktorých sa pred takýmto nákupom u nás akosi mlčí. Tá najnovšia sa stala včera vo večerných hodinách. Včera večer okolo 20:00 južne od Lucky Peak neďaleko Boise v štáte Idaho sa zrútil vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk patriaci Národnej garde. Na palube boli 3 vojaci, ktorí vykonávali rutinný cvičný let. Let prebiehal za sťažených poveternostných podmienok. Tie sťažili hľadanie trosiek. Posádku našli záchranári nad ránom mŕtvu. O nehode ako prvý informoval portál altair.com.pl.

Jedna z ťažkých havárií vrtuľníka Black Hawk s 11 mŕtvymi vojakmi sa odohrala v marci 2015. Sedem amerických námorníkov a štyria vojaci zahynuli po tom, čo na Floride havaroval armádny vrtuľník. Nehoda sa odohrala počas cvičení pri Pensacole na základni Eglin Air Force Base. Informoval o tom svojho času portál webnoviny.sk.

Kolumbijská armáda zas přišla o vrtulník Sikorsky UH-60L Black Hawk reg. EJC2185, keď sa ten pokúsil o pristátie v zamínovanom teréne v El Bejuco. Z 15 ľudí na palube nehodu neprežili štyria. O tejto nehode písal portál válka.cz.

Draxler naložil Naďovi: Nakupovať testy a zbrane - úplná radosť žiť
Minister obrany je vo svojom živle. Buď stavia do pozoru samosprávy s testovaním, alebo nakupuje po svete pre armádu, čo nestihol ani jeden predchodca pred ním. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ivan Brožík