Žiaci sa od pondelka vrátia do škôl. O akých študentov ide a aké pravidlá to so sebou nesie?
03 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
V pondelok 8.2. sa žiaci opäť vrátia do škôl. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu však s otvorením škôl zverejnilo isté pravidlá, informuje Nový Čas.

Otváranie škôl sa týka žiakov materských škôl, prvého stupňa základných škôl a posledného ročníka stredných škôl (výnimkou sú zdravotnícke stredné školy, v nich sa otvárajú všetky ročníky). Potvrdil to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii.

Ten vzápätí zdôraznil, že potvrdením o negatívnom teste (starým maximálne 7 dní) sa budú musieť preukázať zamestnanci škôl, zákonní zástupcovia, ktorí žijú so žiakom v jednej domácnosti, a študent končiaceho ročníka strednej školy.

Gröhling sa dnes vyjadril k otváraniu škôl aj na svojom facebookovom profile: "Uvedomujeme si, že deti potrebujú byť v škole, potrebujú plnohodnotnú prezenčnú výučbu, aby škola plnila svoje poslanie a aby žiaci napredovali."



Minister školstva tiež dodal, že stredné zdravotnícke školy sa budú otvárať bez ohľadu na ročník. "Otvoria sa tiež stredné zdravotnícke školy vo všetkých ročníkoch vzhľadom na požiadavky rezortu zdravotníctva (internáty sa otvoria len ak sa zabezpečí bývanie po jednom na základe požiadavky epidemiólogov; ak nie, ostávajú študenti na dištančnom vzdelávaní). Rovnako bude možné individuálne vzdelávanie v ZUŠ či vzdelávanie v skupinách 5+1 na 2. stupni a na SŠ najmä pre žiakov so sťaženým prístupom k dištančnému vzdelávaniu," napísal Gröhling v príspevku.

Žiak, ktorý sa nebude vedieť preukázať dokladom o negatívnom teste ostáva na dištančnom vzdelávaní vo forme a miere, akú dokáže zabezpečiť škola, resp. je braný ako žiak s ospravedlnenou absenciou.

"So štátnymi hmotnými rezervami rokujeme o zabezpečení 100-tisíc respirátorov pre učiteľov. Viacerí sa pýtate aj na očkovanie - očkovaciu stratégiu určuje rezort zdravotníctva, učitelia sa očkujú v 7. fáze hneď po dôchodcoch, onkologických a chronicky chorých pacientoch," uzatvára Branislav Gröhling.

Krajčí: Niektoré deti sa v pondelok vrátia do škôl
Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | tasr