Vláda pochopila: Aj ruské vakcíny nám budú dobré, keď to EÚ zbabrala. Danko opäť ponúka pomoc
03 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Možno na výnimku, ale obrovský posun už je len v tom, že Slovensko "možno" nebude čakať na schválenie vakcíny Sputnik Bruselom a jednoducho ju povolí.


Slováci sa zrejme budú očkovať ruskou vakcínou Sputnik V, štát sa ju už konečne po dlhých týždňoch zbytočného čakania snaží zohnať. "Aj keď vakcíny na koronavírus na národnej úrovni registrovať nemôžeme, Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie na užívanie neregistrovanej vakcíny." Pripomína portál startitup.sk a odvoláva sa pritom na komunikáciu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčim.

Štát sa konečne "snaží" zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik V. Na tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Hľadali sme cestu, akým spôsobom na našom území môcť používať vakcíny, ktoré neschválila Európska lieková agentúra. Toto je jedna síce z hraničných možností, ktorá má svoje určité riziká, ale je to legálna možnosť a zvažujeme, že by sme ju využili,“ doplnil minister podľa citovaného portálu startitup.sk.

v tejto súvislosti redakcia HD pripomína dlhodobú snahu expredsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý sa našu vládu dlhodobo snaží rozhýbať k nákupu ruských vakcín. Ten najnovšie na svojom statuse na sociálnej sieti napísal:

Reprofoto FB (@Andrej Danko) -fotka zo stretnutia s veľvyslancom Ruskej federácie na Slovensku.


"Dnes som sa prvýkrát stretol s veľvyslancom Ruskej federácie na Slovensku, pánom Igorom Borisovičom Bratčikovom. Na úvod nášho stretnutia sme zhodnotili úspešné obdobie rozvoja slovensko – ruských vzťahov v rokoch 2016 – 2020. Urobili sme obrovský krok v oblasti športu, kultúry, ale i v oblasti novodobých slovensko – ruských vzťahov."

A teraz to prichádza - "Diskutovali sme o boji s Covidom. Som presvedčený, že tieto dobré vzťahy využijeme na to, aby Slovensko bolo jeden z prvých štátov v Európe, ktorý bude mať umožnený prístup k očkovacej látke Sputnik. Všetko je však v rukách súčasnej vlády. Verím, že aj Igor Matovič pochopí, že svet má štyri svetové strany."

 

 

 

Sputnik V by mal chrániť zaočkovaného pred Covid-19 najmenej dva roky, tvrdí výrobca
Očakáva sa, že ruská vakcína proti Covid-19 Sputnik V bude mať predĺžený imunizačný účinok a poskytne ochranu pred smrteľnou chorobou minimálne dva roky, uviedol šéf vývoja, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár