Rúška už nemusia stačiť na britskú mutáciu koronavírusu. Vláda odporúča respirátory
03 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že vláda SR odporúča obyvateľom, aby začali používať respirátory, lebo klasické rúška už ľudí nemusia ochrániť pred britskou mutáciou koronavírusu, informuje Nový Čas.


Vláda odporúča respirátory najmä vo verejných vnútorných priestranstvách, MHD či v obchodoch. "Pokiaľ sa respirátor nosí správne a dobre prilieha na tvár, je účinný na 98 percent. Pokiaľ niekto ide do priestoru, kde je predpoklad, že sa môže stretnúť s infikovaným, respirátor ho môže kvalitne ochrániť," uviedol Krajčí.

Podľa neho vláda navrhla zaviesť nulovú sadzbu DPH na respirátory FFP2 a FFP3. Vládny kabinet poslal návrh na bezdaňové respirátory na prerokovanie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Minister zdravotníctva zároveň dodal, že vládny kabinet sa nechal inšpirovať okolitými krajinami.

Na tému respirátorov sa vyjadril aj minister práce. "Na trhu i v Správe štátnych hmotných rezerv je momentálne dostatočný počet respirátorov," uviedol Milan Krajniak (Sme rodina).

Vláda pochopila: Aj ruské vakcíny nám budú dobré, keď to EÚ zbabrala. Danko opäť ponúka pomoc
Možno na výnimku, ale obrovský posun už je len v tom, že Slovensko "možno" nebude čakať na schválenie vakcíny Sputnik Bruselom a jednoducho ju povolí. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ivan Brožík