Proti Žigovi mal vypovedať kajúcnik. V hre sú vraj daňové podvody, úplatky sudcom a vyšetrovateľom
03 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Exminister životného prostredia, hospodárstva a poslanec Hlasu Peter Žiga je aj veľkopodnikateľ s drevom. Jedna z jeho mnohých firiem Taper, v ktorej dnes ráno zasahovala NAKA, mala ročné tržby v desiatkach miliónov eur! Pozoruhodne sa jej darilo v čase, keď bol Žiga ministrom životného prostredia.


"Žiga vlastní firmu Taper už od roku 1995. Extrémne sa jej darilo hlavne v čase, kedy bol ministrom životného prostredia. V rokoch 2012 až 2016 neklesli Taperu podľa finstat.sk ročné tržby pod 21 miliónov eur, pričom v rokoch 2015 a 2016 boli nad 39 miliónov eur! Podľa našich informácií to ale nemusel byť jediný zdroj jej príjmov! A práve to by mohlo byť dôvodom dnešného policajného zásahu v Žigovej firme!" Informoval portál 1pluska.sk.

Na problém - podľa citovaného zdroja - upozornila nadácia Zastavme korupciu ešte v roku 2019: "Firma Taper sa ocitla v podozrivom reťazci firiem, ktoré mali fiktívnymi obchodmi pripraviť štát o milióny eur na dani." Situáciu už vtedy riešil Úrad špeciálnej prokuratúry ÚŠP. „NAKA začala trestné stíhanie vo veci zločinu daňového podvodu,“ povedala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„Peter Žiga chcel cezo mňa uplatiť sudkyňu!“ tvrdila Jankovská vyšetrovateľovi
Exminister Peter Žiga sa stále tvári akoby sa ho kauza jeho rodinného príslušníka netýkala, lenže Monika Jankovská v inej jeho kauze tvrdí pravý opak. Práve on totiž mal, podľa nej, snahu uplatiť sudkyňu pri jej rozhodovaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Stíhanie sa malo týkať približne 60 firiem." vysvetľuje 1pluska.sk a pokračuje ďalej - "podľa našich informácií to fungovalo tak, že firma Taper kupovala za veľmi nízku cenu a cez nastrčené spoločnosti drevo zo Štátnych lesov. Cenu dreva mali potom pomocou jeho predaja na ďalšie a ďalšie firmy nafúknuť. Žigov Taper stojaci na konci reťazca si potom pri vývoze dreva vraj pýtal nadmerný odpočet DPH. To sa ale malo zdať podozrivé daniarom a o probléme informovali NAKA, ktorá začala vo veci konať."

1pluska. sk ďalej chronologicky zhŕňa: "V roku 2017 vyšlo najavo, že daňováci si posvietili na podozrivé obchody z rokov 2014 a 2015. Taperu vtedy hrozilo doplatenie DPH vo výške 340-tisíc eur. „To, čo aktuálne rieši Taper, riešia s daňovými úradmi stovky podnikateľov, kvôli nepoctivým dodávateľom,“ povedal vtedajší minister. Problémom celej situácie bola vtedy diera v slovenských zákonoch. Platilo, že pokiaľ ste potrestaní v správnom konaní, nemôžete už byť stíhaný v trestno-právnej rovine."

V roku 2018 ale vyšiel judikát Európskeho súdu v tom, že trestné konanie nemôže byť žiadnym spôsobom ovplyvnené správnym konaním a trestnosť nezaniká rozhodnutím Správneho súdu. na tento judikát upozorňuje aj citovaný zdroj a preto predpokladá, že "NAKA sa tak mohla k prípadu vrátiť." 1pluska.sk však uverejnila aj nasledujúcu narážku: " Žiga by mal mať ešte jeden problém, ktorým sú údajné úplatky sudcom a vyšetrovateľom NAKA. Situácia sa pre Žigu mohla zhoršiť hlavne po tom, ako sa rozviazal jazyk obvinenému bývalému riaditeľovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi. Ten bol obvinený v kauze Očistec a začal spolupracovať s políciou. Rozkrýva niekdajšiu korupciu na NAKA, kde v spomínanej funkcii pôsobil od roku 2012 do augusta 2019."

Žiga vypovedá na NAKA: "Nikdy som úplatok nedal"
Bývalý minister hospodárstva, špičkový politik SMERu a teraz HLASu a v súčasnosti poslanec Národnej rady Peter Žiga momentálne vypovedá na NAKA. Obvinenie z korupcie odmieta. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Ivan Brožík