Elektrické Ferrari najneskôr do roku 2030
03 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zdá sa, že padne jedna z posledných benzínových bášt, ale neskôr, než sa pôvodne predpokladalo. Ferrari oznámilo svoj zámer postaviť čisto elektrický športový automobil. E-Bolide by mal byť na trhu do roku 2030, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


Projekt sa predstaví začiatkom budúceho roka, ako uviedol predseda predstavenstva Ferrari John Elkann. Tento rok chcú Taliani vyvinúť tri nové modely.


Niekdajší šéf Ferrari Louis Camilleri ešte koncom roku 2019 avizoval, že elektrické Ferrari by mohlo prísť do roku 2025. Už vtedy sa výrazne posunuli v čase. Dovtedy sa spomínali skôr roky 2022/2023. Camilleri označil vtedy za problémové oblasti rýchle nabíjanie a autonómnu jazdu. Namiesto toho prišlo Plug-in hybridné Ferrari SF90 Stradale poháňané motorom V8 s výkonom 780 koní a s tromi elektromotormi s celkovým výkonom 220 koní.


Patent na E-Ferrari


V januári 2020 Európsky patentový úrad zverejnil patent  automobilky Ferrari, ktorý prináša čisto elektrický dvojmiestny automobil. Každá nápravu má dva moduly elektrického pohonu v tvare písmena L, čo by znamenalo pohon všetkých kolies. Pohonné jednotky na prednej a zadnej náprave pracujú mechanicky nezávisle od seba.


Batéria by mala svoje miesto za sedadlami a dala by sa rýchlo vybrať.  Podľa patentu by sa dalo uvažovať aj so spaľovacím motorom ako pohonom generátora. 


Po odstúpení Camilleriho 10. decembra si koncern chce nechať  čas na nájdenie vhodného nástupcu: „Budeme sa snažiť nájsť čo najlepšieho,“ – vyhlásil zastupujúci šéf Ferrari Elkann.


Automobilka tvrdo pocítila dopady pandemického roka 2020. Jej čistý zisk oproti roku 2019 poklesol o 13 percent na 609 miliónov eur. Obrat sa prepadol o 8,9 percenta na 3,46 miliardy eur, uzatvára Kronen Zeitung.