Bittó Cigániková: Na západe je záujem o očkovanie väčší, je to vedomostnou úrovňou obyvateľstva
03 | 02 | 2021 I Petra Demková

Janka Bittó Cigániková v rozhovore pre Hospodárske noviny, kde jej protipólom v diskusii bol Richard Raši, kritizovala postup vlády pri nákupe vakcín, aj spôsob akým sa vedie kampaň za očkovanie. Na východe Slovenska je záujem o vakcínu nižší a podľa poslankyne je to pre „nízku vedomostnú úroveň“ v tejto časti Slovenska. Košičana Rašiho tieto slová pobúrili.


„Celoplošné testovanie, ktoré presadzuje pán premiér treba naozaj otvorene a verejne kritizovať, inak by nikdy neprestal,“ napísala Bittó Cigániková na svoj Facebook k videu z diskusie, ktorá prebehla v redakcii Hospodárskych novín. Debata sa niesla, ako už zloženie hostí napovedá, v téme zdravotníctva a riešení krízy, ktorú prinieslo ochorenie Covid-19.

Ďalší starosta vypovedá poslušnosť vláde. Testovanie je nezmysel, tvrdí
Branislav Becík, starosta obce Dvory nad Žitavou, verejne vyhlásil, že vypovedá poslušnosť súčasnej vláde. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič


Hneď v úvode diskusie prišla reč na novinku, neočakávané ohlásenie SMS riešenia ministrom Krajčím pred niekoľkými dňami. Poslankyni sa zdá toto riešenie technicky nerealizovateľné. Okrem toho si myslí, že by štát mal najprv zabezpečiť dodržiavanie už platných nariadení a nie pridávať ďalšie. „Našim prvým zámerom nemá byť vysledovať úplne všetkých... tí čo podvádzajú dnes budú aj potom,“ povedala Bittó Cigániková.

Expertka na zdravotníctvo si myslí, že takéto návrhy by sa najprv mali prediskutovať v koalícii a až potom by s nimi mal minister „obťažovať verejnosť“. „Už by sme sa mali aj mentálne presunúť k očkovaniu,“ povedala ďalej. Poslankyňa rozumie, že momentálne nie je dosť vakcín, avšak má pocit, že zlyhala aj príprava, nemáme napríklad vytvorené vakcinačné centrá. Z viaznutia príprav viní práve Ministerstvo zdravotníctva.

Poslankyňa za SaS by privítala, ak by sa občanom ponúkla aj ruská vakcína. Uvedomuje si totiž, že mnohí občania prirodzene inklinujú k Rusku a keď sa im ponúkne vakcína z východu, táto bude pre nich prijateľnejšia.

Ďalšou témou rozhovoru bolo očkovanie verzus celoplošné testovanie. Tu bola poslankyňa kritická. Vyjadrila sa, že Slovensko možno malo za vakcínu radšej priplatiť, napríklad ako Izrael, ktorý vakcínu nakúpil oveľa drahšie. Ale, aspoň by sme ju mali v dostatočnom počte. Namiesto toho sme urobili niekoľko kôl testovaní a tieto prostriedky sa podľa poslankyne mali radšej investovať do vakcín, ak aj drahších.

ŠKANDÁL: Krajčí prichytený pri porušovaní vlastných nariadení
Na internete sa objavila fotografia z rokovania vlády, na ktorej je v pozadí vidieť ako minister Krajčí porušuje vládou nariadené obmedzenia. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič


Na otázku moderátorky ohľadom nepomeru v rôznych častiach Slovenska v spotrebe vakcín, odpovedala poslankyňa: „na západe je záujem väčší; je to vedomostnou úrovňou obyvateľstva“. Podľa nej by mal byť realizovaný presun istého množstva vakcín z východu na západ a na východe Slovenska by sa malo zvýšiť „vzdelávanie obyvateľstva“.  Bittó Cigánikovej uviedla aj, že „na východe sa ľudia vakcíny boja“. Tieto uzávery dvihli zo stoličky Košičana Rašiho, ktorý poslankyni vysvetlil skutočné dôvody nižšej spotreby vakcín na východe. „To si odpusťte, prosím Vás,“ povedal Bittó Cigánikovej hneď na úvod.

Skutočným dôvodom nižšej spotreby je podľa lekára skôr demografické rozloženie obyvateľstva. Na východe ostalo mnoho starých ľudí, ktorí nemajú možnosť sa prihlásiť na očkovanie, keďže nie sú počítačovo gramotní. Okrem toho starší ľudia majú prirodzene väčšie obavy, ako mladší, ktorí obývajú západné, prosperujúcejšie Slovensko. Ďalším dôvodom je podľa Rašiho to, že kampaň sa robí prevažne na sociálnych sieťach, čo je doména mladých. Bittó Cigániková uznala svoju chybu a pripustila, že prihlasovanie sa na očkovanie na stránke, ktorú zriadilo ministerstvo, je komplikované a pre starých ľudí niekedy až nemožné.

Poslankyňa skritizovala, že telefonická info-linka je preťažená. V tomto vidí ďalšie zlyhanie MZ SR. Podľa  Bittó Cigánikovej treba zvýšiť kapacity, aby sa starší vedeli dovolať a objednať sa aj inými spôsobmi ako „online“. SaS-kárka vidí chyby v komunikácii ministra Krajčího nielen smerom k odborníkom, k nemocniciam a lekárom ale aj k opozícii. Vláda by si mala podľa poslankyne vedieť získať na svoju stranu ambulantných lekárov a iných odborníkov a potom by sa všetko robilo ľahšie. Avšak deje sa presný opak – vláda si vytvára nepriateľov; „výsledok je veľmi zlý a minister zdravotníctva to manažérsky nezvláda,“ kritizuje Janka Bittó Cigániková.

Juraj Droba: neobviňujme ľudí, že môžu za prísnejší lockdown.
Bratislavský župan Juraj Droba skritizoval na Facebooku spôsob komunikácie vlády smerom k občanovi. Nepáči sa mu postoj premiéra Matoviča a hlavného hygienika Mikasa, že občania nedodržiavajú opatrenia a preto ich oni musia... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Petra Demková