Jaguar postaví sedemdesiatročný C-type v ôsmich nových kusoch
01 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
Oddelenie Classic britskej automobilky Jaguar oslávi sedemdesiatiny modelu C-type. Postaví osem nových áut podľa pôvodnej predlohy, píše portál Novinky.cz.

Podobne ako u minulých kreácií oddelenia Jaguar Classic použije technológia moderného skenovania pre presnú repliku originálneho modelu. Vznikne tak osem precízne spracovaných replík, ktoré si majitelia môžu personalizovať. Na výber je napríklad z dvanástich farieb laku.





Novinka je rovnako ako predloha osadená 3,4-litrovým radovým šesťvalcom o posilnenom výkonom 220 koní s tromi karburátory Weber. Hmotnosť sa podarilo udržať na pôvodných 965 kilogramoch. Po plánovanom dokončení série v roku 2022 bude pre všetkých osem vozov usporiadaný špeciálny závod. Cenu za túto špecialitu Briti nezverejnili.







Model C-type, navrhnutý zosnulým Malcolmom Sayerom, ktorý neskôr stál za legendami ako je E-Type, XJ13 a XJS, je považovaný za jeden z najúspešnejších pretekárskych vozidiel značky Jaguar.

Vyhral pri svojom 24-hodinovom debute v Le Mans v roku 1951 a znovu o dva roky neskôr. Navyše dosiahol úspech v Mille Miglia, "12 hodinovke" v Remeši a na rôznych ďalších národných a medzinárodných športových podujatiach.

Nitriansky Jaguar Land Rover získal povolenie na rozšírenie svojej výroby (aktualizácia)
Nitrianska automobilka má v pláne aj montáž batériových modulov a veľkých batérií. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA